A májusi inflációs adatok állnak a fókuszban jövő héten

Hírek2020. jún. 6.MKB Elemzési Központ

Június 9-én, kedden publikálja a KSH a friss, 2020. májusra vonatkozó inflációs adatokat.

Várakozásunk szerint a hazai infláció idén májusban az áprilisival megegyező értéken, 2,4%-on stagnálhatott év/év alapon mérve (2020. májusi a 2019. májusihoz viszonyítva). Következésképp, a hazai infláció májusban továbbra is az MNB 3%-os célja alatt, de még a toleranciasávon belül mozoghatott (2%-4%).

Az inflációs pályát tekintve a jelenleg ismert információk, adatok alapján 2020 harmadik negyedévében kerülhet 3% fölé megint a headline infláció.Az infláció várható alakulását egymással ellentétesen ható tényezők befolyásolhatták májusban. A külső inflációs nyomás továbbra is alacsony. Továbbá egy technikai tényező, az ún. bázishatás is az inflációs dinamika lassulásának irányába hatott májusban, ahogy idén március-április hónapokban is (2019 májusában magas bázis alakult ki a folyamatosan emelkedő világpiaci olajárak miatt). Ugyanakkor az üzemanyagárak kismértékű növekedést mutattak idén áprilisról májusra a világpiaci olajárak növekedése miatt. Ezenkívül májusban az élelmiszerárak növekedése továbbra is nyomást gyakorolhatott az inflációra, várakozásunk szerint az áprilisihoz hasonló mértékű lehetett az élelmiszerár-emelkedés.

A koronavírus-járvány a korábbi inflációs előrejelzésünket is felülírta: 2019 decemberében azt prognosztizáltuk, hogy az idei évben 3,6%-ra gyorsul a hazai infláció a 2019-es 3,4%-ról, majd pedig 2021-ben 3,1%-ra lassul. Ugyanakkor az év elején és főleg március hónapban jelentősen átalakultak az inflációs kilátások. Fontos szem előtt tartani, hogy friss előrejelzéseinket (itt találhatóak) egy rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben vizsgáltuk felül. A teljes képet nézve várakozásunk szerint a hazai infláció 2020-ban átlagosan 2,9%-on alakul alappályánk esetében (e témában részletesen a Danube Capital szakmai blogján is publikáltunk).

Az üzemanyagárak idei évi jelentős visszaesése a fő oka annak, hogy nagymértékben csökkentettük a headline inflációra vonatkozó előrejelzésünket. Ezt ellensúlyozza egyrészt, hogy a feldolgozatlan élelmiszerárak további jelentős emelkedésére számítunk 2020-ban. Ezenkívül a maginfláció várakozásunk szerint 2020-ban a tavalyi évi (3,8%) magas szint közelében alakulhat (áthúzódó hatások, valamint a forint árfolyamának jelentős gyengülése miatt), amely szintén emeli a teljes árszínvonal-romlás mértékét. Továbbá a szabályozott árú termékekben visszafogott árszínvonalromlás várható.

2021-ben az idei évinél meglehetősen alacsonyabb szinten mozoghat az infláció (1,9% átlagosan, év/év alapon)). Ehhez elsősorban a maginfláció dinamikájának jelentősebb mértékű csökkenése járul hozzá. A nyers élelmiszerárak továbbra is dinamikus, bár fokozatosan mérséklődő dinamikát mutathatnak jövőre. Ugyanakkor – az idei évvel ellentétben – az üzemanyagárak növekedését várjuk év/év alapon 2021-ben. 2022-től kezdődően a maginfláció és a teljes árszínvonal-romlás üteme egyaránt fokozatos gyorsulást mutathat a gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

Összességében elmondható, hogy a borús gazdasági kilátások ellenére a hazai inflációs nyomás továbbra is megmarad, nem várható az előttünk álló években defláció a világgazdaságban várható extrémen alacsony inflációs környezet ellenére sem.