A mesterséges intelligenciát szabályozni kell - állítja a Google vezére

Hírek2020. jan. 22.Növekedés.hu

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek a vezérigazgatója sürgette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy egyeztessék a mesterséges intelligencia hatósági szabályozására irányuló tevékenységüket - olvasható a yahoo.com hírportálon. Sundar Pichai, aki egyben a Google vezérigazgatója is, az együttműködést „rendkívül fontosnak” nevezte.

A Google vezetője, egy brüsszeli konferencián kijelentette:

a mesterséges intelligenciát szabályozni kell.

A Google vezér megjegyzései a legjobbkor hangoztak el, hiszen az EU most készül e technológia jogi kereteivel kapcsolatos terveinek bemutatására. A Bloomberg hírügynökség által megszerzett, egy korábbi tervezet szerint az elképzelések között szerepel új, jogszabályilag kötelező előírások kidolgozása a mesterséges intelligencia fejlesztői számára az olyan „magas kockázatú” ágazatokban, mint az egészségügy vagy a közlekedés. Az új szabályok elvárhatják a vállalatoktól, hogy tegyék megismerhetővé, hogyan építik fel rendszereiket.

Brüsszeli tartózkodása során Sundar Pichai várhatóan találkozik Margrethe Vestagerrel, a Bizottság versenypolitikai biztosával.

A biztos, aki az eddigiek során több, mint 8 milliárd euró bírságot rótt ki a Google-ra, a versenypolitika mellett felügyeli az EU digitális politikáját is, beleértve a mesterséges intelligencia jogi szabályozására irányuló terveket.

Az Alphabet évek óta komoly küzdelmet folytat az európai hatósági szigor ellen. A vállalat bíróság elé vitte az EU több milliárd dolláros versenypolitikai bírságait és harcol a szerzői jogok, illetve az internetes platformok tevékenységének brüsszeli szabályozása ellen.

Sundar Pichai a konferencián kijelentette:

Az arcfelismerő technológia és a manipulált audio és video klipek készítése két olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia károkat okozhat és ahol az érintett vállalatok felelőssége, hogy mindezt megfelelően kezeljék. A Google úgy döntött, hogy nem tesz hozzáférhetővé arcfelismerő alkalmazásokat.

Sundar Pichai büszkélkedett vállalatának a mesterséges intelligencia területén elért eredményeivel. Megemlítette a Google Health algoritmust, amely pontosabban felismeri a mellrákot, mint az orvosok. Szólt további kutatásokról, amelyek az időjárás pontos előrejelzésével vagy az önvezető autók fejlesztésével kapcsolatos egységük, a Waymo előrehaladásával függenek össze.

A Google vezérigazgatójának véleménye szerint a fennálló jogszabályok, így a személyiségi jogok védelmével foglalkozó előírások és az egészségügyi berendezések, például a mesterséges intelligencia által segített szívműködést segítő készülékek előírásai adott területeken megfelelő alapként szolgálhatnak a mesterséges intelligencia felhasználásának orientálására. Más ágazatokban, így az önvezető autók területén, a kormányoknak még ki kell alakítaniuk a megfelelő szabályrendszert.

Ugyanakkor a Google maga is éles bírálatok kereszttüzébe került a felhasználók személyi adatainak egyes projektekben történő kezelése miatt. A Wall Street Journal egy novemberi cikkét követően az Egyesült Államok szövetségi hatóságai vizsgálni kívánják, a vállalat hogyan gyűjtötte össze több millió amerikai egészségügyi adatait egy új, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szoftver kifejlesztése céljából. Vizsgálat várható azon módszerekkel összefüggésben is, amelyeket a Google az Assistant programot irányító képzési algoritmusok esetében alkalmaz.