Lassulhat a világgazdaság teljesítménye, lassul a szállítmányozás

Elemzések2020. jan. 22.Harsányi Péter

A Nemzetközi Valutaalap 3,3 százalékra csökkentette az idei globális GDP növekedésre vonatkozó prognózisát, ami alapvetően a kereskedelmi háborúra és a közel-keleti geopolitikai feszültségekre vezethető vissza. A Baltic Dry szállítmányozási index hónapok óta tartó zuhanása is mérséklődést vetít előre rövidtávon.

Idei kilátások

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése alapján a világgazdaság teljesítménye ugyan kismértékben erősödhet 2020-ban, azonban a növekedés dinamikája alacsonyabb lehet a korábban vártnál.

A globális GDP bővülés üteme a friss előrejelzések alapján 3,3 százalék körül alakulhat az idei évben. Októberben még 3,4 százalékos növekedést prognosztizált az IMF. A lassulás oka elsősorban a kereskedelmi háború miatti bizonytalanságra, az elhalasztott beruházásokra, és a közel-keleti geopolitikai kockázatokra vezethető vissza.

Az alábbi grafikonon látható, hogy az aktuális előrejelzések mennyiben térnek el az októberi becslésektől.

Forrás: IMF, Bloomberg

Az Egyesült Államok és az eurózóna idei növekedési kilátásait enyhén visszavágta a Nemzetközi Valutaalap.

Az első fázisú kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az IMF ugyanakkor enyhén megemelte a kínai gazdaság GDP bővülésére vonatkozó prognózisait. Japánban pedig a decemberi fiskális élénkítő intézkedések javították az összképet.

A leglátványosabb elmozdulás Indiában lelhető fel, ahol a belső kereslet ciklikus lassulásának következtében ismét csökkentette az IMF a GDP előrejelzéseit. Középtávon viszont továbbra is kedvezőek a kilátások Indiában, ahol idén és jövőre még így is közel 7 százalékkal gyarapodhat a gazdaság.

Csökkenő szállítmányozás

Ezzel párhuzamosan a 2020-as világkereskedelmi volumen növekedésére vonatkozó előrejelzéseket 3,2 százalékról 2,9 százalékra mérsékelte a Valutaalap, bár ez még mindig meghaladja a tavalyi 1 százalékos értéket.

A kereskedelem gyengébb teljesítményét mellesleg a Baltic Dry tengeri szállítmányozási index is alátámasztja. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csökken az index, annál nagyobb tényleges gazdasági lassulás következhet.

Baltic Dry Index

Forrás: Bloomberg

Régiós különbségek

A lenti grafikon az egyes országok gazdasági teljesítményét mutatja. A legnagyobb növekedés szemmel láthatóan Kínában és Indiában tapasztalható.

Forrás: Bloomberg

Javuló kilátások?

Az IMF egyúttal kiemelte, hogy a lefelé ható kockázatok is enyhültek, és 2021-ben 3,4 százalékra gyorsulhat a globális gazdaság bővülése. Az expanziót támogatja a protekcionizmus mérséklődése, illetve a feldolgozóipar mélyrepülésének a vége. Utóbbi esetében ráadásul meglehetősen alacsony lett a bázis, ami a későbbi növekedés forrása lehet.

Jegybanki jelenlét

A Nemzetközi Valutaalap másrészről rávilágított a jegybankok támogató politikájának fontosságára. A laza pénzpolitika nélkül ugyanis a tavalyi és az idei növekedés 0,5 százalékponttal alacsonyabb lehetne.

Hazai kilátások

A Magyar Nemzeti Bank decemberi előrejelzései alapján 2019-ben 4,9 százalékkal bővülhetett a magyar gazdaság, míg idén és jövőre 3,7 és 3,5 százalékos lehet a növekedés mértéke.

A hazai expanzió széles bázison, és kiegyensúlyozottan valósul meg, amelyet egyaránt támogat a háztartási szektor erőteljes fogyasztása, a nemzetgazdasági beruházások bővülése, az új exportpiaci kapacitások kiépülése, valamint a serkentő költségvetési és monetáris politika.