Érik az európai recesszió?

Elemzések2019. okt. 8.Harsányi Péter

Németországban 820 ezer munkahely és 423 milliárd euró a tét. Mindez veszélybe kerülhet a német ipar lassulásának, a kereskedelmi háborúnak és a megegyezés nélküli Brexit következtében. A második negyedéves GDP adatok alapján Németország és Olaszország van jelenleg a technikai recesszió határán, de az Egyesült Királyság és Svédország gazdasági növekedése is meggyengült.

Hol a legnagyobb a gazdasági visszaesés

Az Eurostat adatai alapján a második negyedévben az Egyesült Királyságban, Németországban, és Svédországban zsugorodott a gazdaság, míg Olaszországban stagnálás volt megfigyelhető. 

Az adatok negyedéves GDP változást mérnek. Éves összehasonlításban a magyar GDP adat sokkal magasabb, 5,2 százalékos növekedést mutat.

Megjegyzés: az EA19 kifejezés az eurózóna országait, míg az EU28 jelzés az Európai Unió tagországokat mutatja.

A német ipar

Az autóipar állapota kritikus a német gazdaság számára, miután a szektor 820 ezer állást biztosít Németországon belül. Ezzel párhuzamosan az autógyártók 423 milliárd eurós összesített árbevételt értek el 2017-ben a Financial Times adatai alapján, ami a német GDP több mint 5 százaléka.

Németország számára tehát kimondottan rossz hír, hogy a káros-anyag kibocsátási szabályozások, valamint a visszaeső kínai és amerikai értékesítések miatt az idei első félévben 12 százalékkal csökkent a német autók gyártási volumene. A Mercedes-Benz típusú autókat gyártó Daimler a második negyedévben például 1,6 milliárd eurós veszteséget jelentett.

Trump-on múlik, hogy lesz-e recesszió az eurózónában

A Németország által előállított autók 77 százalékát külföldre exportálják. Emiatt vízválasztó lehet, hogy kivet-e Donald Trump védővámokat az Európából érkező gépkocsikra vagy sem.

Az is meghatározó, hogy mennyire mélyül és meddig tart még a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között, ami mindkét ország gazdaságát meggyengíti.

A kínai autóértékesítések a német autógyártók globális profitjának jelentős részét képviselik, ezért is különösen kedvezőtlen a kínai lassulás az eurózóna és Németország számára.

Kínai autóértékesítések hozzájárulása az autógyártók profitjához

Forrás: Evercore ISI

Piaci becslések alapján a legnagyobb vesztese a kereskedelmi háborúnak az eurózóna lehet. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy mennyivel esne vissza a GDP növekedési ütem, ha egy általános 10 százalékos exportcsökkenés következne be.

A GDP arányában az exportnak Németországban és az eurózónában a legnagyobb az aránya, így ezen országokat sújthatja a legjobban a globális lassulás és a protekcionizmus.

 Exportcsökkenés gazdasági hatása

 

Németország

eurózóna

Egyesült Királyság

Kína

Egyesült Államok

 

Export a GDP arányában

47,2

44,1

28,3

19,6

11,9

 

10 százalékos általános exportcsökkenés hatása a GDP-re

4,7

4,4

2,8

2,0

1,2

 
 

A német Bundesbank előrejelzései szerint a harmadik negyedévben is zsugorodhat a német GDP. Ezt követően elvileg némi élénkülésnek kellene következnie, amit támogat, hogy az autógyártók egyre több modellre szerezhetik meg az új károsanyag-kibocsátási szabályzásnak megfelelő forgalomba hozatali engedélyt.

A külső környezet normalizálódása és a politikai kockázatok mérséklődése nélkül ellenben továbbra sem zárható ki egy recesszió eshetősége.

Megegyezés nélküli Brexit

A rendezetlen Brexit veszélye miatt hatalmas az üzleti és a fogyasztói bizonytalanság a szigetországban. A megegyezés nélküli kilépéssel nem csak a britek, de a németek is hatalmasat veszítenének. A német autógyártók például egy közös közleménnyel hangsúlyozták a brit-EU megállapodás fontosságát.

Az autógyártók szerint katasztrofális hatása lenne, ha megegyezés nélkül kizuhanna az Egyesült Királyság az EU-ból, ami által 100 ezer ipari munkahely kerülhetne veszélybe Németországban.

A rendezetlen Brexit a Hannovertől bő 50 km-re fekvő Wolfsburgot különösen rosszul érintené. Itt működik tudniillik a Volkswagen gyár, ahol többek között az exportra szánt autókat állítják elő. A gyár 50 ezer embernek ad otthont.

Egész Németországon belül Wolfsburgban a legmagasabb az egy főre jutó GDP, amely eléri a 178 ezer eurót. Ez az érték mellesleg több mint duplája a Londonban mért számoknak.

A megegyezés nélküli Brexit a brit gazdaságnak is komoly terhet jelentene, aminek tükrében akár átmeneti recesszióval is szembe kellene nézniük az angol döntéshozóknak. A politikai bizonytalanság tehát hatalmas, a gazdasági növekedés iránya rövidtávon a brit parlament és az EU kezében van.

Súlyos gondok Olaszországban

Olaszország számos strukturális problémával szembesül, ami mellett hatalmas gondot okoz a magas, 135 százalékos GDP arányos államadósság. Legutóbb a második világháború idején volt ilyen magas Olaszország eladósodottsága.

A belpolitikai bizonytalanságok és a kiszámíthatatlan kormányzati működés miatt pedig a költségvetés is időről időre fegyelmezetlenné válik. Ezenfelül Olaszország számára túl erős az euró árfolyama, illetve az Európai Központi Bank monetáris politikája sem olyan laza, mint amire a déli tagországnak szüksége lenne. Az olasz inflációs mutató ugyanis nem sokkal van nulla százalék felett, ami még az eurózóna 1 -1,5 százalék körüli fogyasztói árindexét is alulmúlja.

A globális lassulással párhuzamosan Olaszország is a recesszió szélére került, amiből nem várható gyors és erőteljes kilábalás. Sőt, hosszú távon hatalmas kockázat, hogy sikerül-e megállítani az emelkedő trendet a GDP arányos bruttó államadósságban.

Olaszország GDP arányos bruttó államadósságának alakulása

Megjegyzés: a szürke sávok az államcsődöket jelzik.

Svédország

Svédországban is felerősödtek a recessziós félelmek, miután a második negyedévben zsugorodott a gazdaság.

A mögöttes okok hasonlóak: globális lassulás, kereskedelmi háború, nagyfokú bizonytalanság, és a megegyezés nélküli Brexit veszélye. A helyzetet súlyosbítja, hogy a munkanélküliségi ráta júliusban három éves csúcsra emelkedett.

Magdalena Andersson, svéd pénzügyminiszter továbbra is optimista a növekedési pályával kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, hogy készek költségvetési serkentő intézkedéseket bevezetni, amennyiben a vártnál gyengébben teljesítene a gazdaság.

Mi lesz idehaza?

A magyar gazdaság fokozatosan lassulni fog az elkövetkezendő években a jelenlegi 5 százalékos növekedési szintekről. 2021 végéig, vagyis az előrejelzési horizont teljes hosszán azonban fennmarad az eurózónával szembeni 2 százalékos növekedési többletünk.

A külső lassulás már finoman elkezdte éreztetni a hatását. A német feldolgozóipar szűkülése következtében a magyar ipari termelés is mérséklődött. Idén havonta jellemzően 4-8 százalékkal bővült az ipar (éves összehasonlításban).

A friss augusztusi számok alapján viszont a magyar ipar csupán 2,7 százalékkal növekedett (a szezonálisan és naptárhatásokkal kiigazított adatok alapján). A lassuláshoz a legnagyobb súlyú gépjárműgyártás jelentősen hozzájárult. Egy adat ugyan még nem adat, de az MNB előrejelzései szerint is az idei második félévre gyűrűzhet be hozzánk az eurózóna lassulása.

Pozitívum ugyanakkor, hogy a külső sokkokkal szemben a magyar feldolgozóipar viszonylag ellenálló, mivel a Magyarországon kialakított gyárak fejlettek, költséghatékonyak, és jellemzően olyan modelleket gyártanak hazánkban a nemzetközi autógyártók, melyek iránt nem esett vissza annyira a kereslet. Ennek és a beruházásbarát környezet tükrében a nemzetközi vállalatok Magyarországon vághatják vissza legutoljára a termelésüket.