A román cégek szerint csalódás a bukaresti kormány gazdaságösztönző csomagja

Hírek2020. márc. 25.Növekedés.hu

Bár a román pénzügyminiszter azt ígérte, mindenkin segítenek, sokak szerint a megvalósult lépések nem elegendők.

A román pénzügyminiszter, Florin Citu azt állítja: a gazdaságösztönző csomag célja, hogy enyhítse a koronavírus járvány hatásait, olvasható a romania-insider.com hírportálon. A miniszter szerint a járvány mintegy 3 százalékkal, 6,6 milliárd euróval (mintegy 2 320 milliárd forinttal) csökkentheti a GDP értékét.

A legfontosabb intézkedések között a vállalatok számára biztosított, államilag garantált hitelek, a költségvetésből folyósított munkanélküli támogatások és az adófizetési határidők halasztása szerepel. Gazdasági hatásuk állítólag megfelel a Florin Citu által jelzett nagyságrendnek.

A Románia által elfogadott intézkedések már elérik a GDP 3 százalékának mértékét. A biztosított lehetőségek az EU tagállamai által alkalmazott legegyszerűbb feltételek mellett érhetőek el. Mindenkin segíteni fogunk

- mondta a pénzügyminiszter.

A meghirdetett intézkedésekkel azonban a cégek elégedetlenek, fogalmazott a Ziarul Financiar napilapban közölt cikkében a PwC nemzetközi tanácsadó vállalat partnere, Daniel Anghel. Még az adóbevallások március 25.-i határidejének kilátásba helyezet halasztása sem valósult meg. Egy olyan ígérettel helyettesítették, amely szerint „megértéssel fogadják”, ha a vállalatok elmulasztják a határidőt.

A kormány nem fogadott el több, a befektetők által benyújtott javaslatot. Ezek között szerepelt az a kérés, hogy az idei év első negyedévében valószínűleg bekövetkezett veszteségeket le lehessen vonni a tavalyi év negyedik negyedében elért profit összegéből és ennek eredményeként kevesebb vállalati nyereségadót kelljen fizetni.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a válságra való tekintettel átmenetileg hajlandó eltekinteni a Stabilitási Megállapodás szigorú előírásaitól. Tudomásul veszi, ha a tagállamok költségvetési hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát. Ennek köszönhetően lehetséges, hogy a kormány a jövőben további intézkedéseket hozhat a vállalatok helyzetének javítására

- fogalmazott Daniel Anghel.