A siker a jó cégforma kiválasztásnál kezdődik

Hírek2021. okt. 12.Növekedés.hu

Vállalkozni nem könnyű, hiszen számtalan tényező befolyásolja az eredményességünket. Sajnos ma már egy jó ötlet nem elegendő, ugyanis annyi előírásnak kell megfelelni, hogy nagyon alaposan körbe kell járnunk a témát, mielőtt vállalkozást indítunk. A stabil alapokon múlik ugyanis a siker, ebbe pedig beletartozik az is, hogy a számunkra optimális cégformát válasszuk ki, hiszen ez számos egyéb dolgot befolyásol már a kezdetekkor és a későbbiekben is.

Milyen cégformák közül választhatsz?

Vállalkozás indításakor alapvetően három vállalkozási forma közül válaszhatsz: egyéni vállalkozás, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság. Emellett persze létezik egyéni cég és részvénytársaság is, azonban Magyarországon a vállalkozások többsége az említett három vállalkozási forma valamelyikébe tartozik.

Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbb vállalkozási forma. Teljesen díjtalanul elindítható akár online is, azonban mindenképp érdemes könyvelő segítségét kérni, ugyanis egyes tevékenységi körök szakképesítéshez kötöttek. A könyvelő tud abban segíteni, hogy melyek ezek, másrészt pedig az egyéni vállalkozó a teljes magánvagyonával felel a vállalkozásáért, ezért is érdemes könyvelővel egyeztetni. Adózás szempontjából is egyszerű: választhatod a tételes költségelszámolás szerinti adózást és a személyi jövedelem szerinti átalányadózást, illetve a KATA adózást is.

A Bt. és Kft alapítás már egy kicsit összetettebb, hiszen mindkettő esetében rendelkezned kell alaptőkével, mely a Kft. esetében 3 millió forint, a Bt. esetében viszont a törvény ezt nem határozza meg. Bt. alapításához legalább két tag kell: egy beltag és egy kültag. A beltag az egyéni vállalkozóhoz hasonlóan a teljes magánvagyonával felel, míg a kültag csak a betett érték erejéig. A Kft. alapításához elegendő egyetlen személy is, azonban minden esetben társasági szerződés szükséges. A Bt. adózhat KATA alapján is, egyéb esetben a társasági adó hatálya alá esik, ahogyan a Kft. is.

Kinek melyik cégforma ajánlott?

Az, hogy neked éppen melyik vállalkozási forma a legkedvezőbb, egyénfüggő, és természetesen nagyban befolyásolja a választott tevékenység is. Általánosságban azonban elmondható, hogy az egyéni vállalkozás akkor lehet jó választás, ha nem rendelkezel például a Kft. alapításához szükséges tőkével, vagy ha kisebb forgalmú tevékenységet szeretnél végezni. Kisebb, családi vállalkozásokhoz ideális választás lehet a betéti társaság, míg a Kft alapítás akkor lehet célszerű, ha nagyobb induló költséggel, valamint magasabb bevétellel számolsz.

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt?

Nagyon fontos, hogy a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásakor mindenképp egyeztess szakemberrel (könyvelővel vagy ügyvéddel), ezzel igen sok bosszúságtól kímélheted meg magadat. Választás előtt azonban érdemes a következőket is átgondolni:

  • Mi lesz a tevékenységed?
  • Egyedül vagy több fővel indítod a vállalkozást?
  • Rendelkezel tőkével?
  • Szükséged van vármilyen engedélyre?
  • Milyen árbevételre és költségekre számítasz?

A fentieket figyelembe véve készíts üzleti tervet és költségvetést is, hogy biztosan a legmegfelelőbb vállalkozási formát tudd kiválasztani.

Vállalkozni, céget vezetni nem egyszerű, és hatalmas felelősség, hiszen gyakran nemcsak a saját, de a dolgozóink megélhetése is rajtunk múlik. Éppen ezért már a kezdetekkor, a vállalkozási forma kiválasztásakor körültekintően kell eljárnunk, hiszen a későbbi sikerünknek is ez adja majd az alapját.(X)