Új ösztöndíjak a Richtertől ELTE-s doktoranduszoknak

Egészség2021. okt. 12.D.F.D.

Átfogó együttműködési megállapodást kötött a Richter és az ELTE. Az egyetem természettudományi karán a doktoranduszok számára új ösztöndíjakat alapít a gyógyszergyártó alapítványa. Új gyógyszeripari képzést is terveznek létrehozni, illetve közös kutatási projektek is részei lesznek az 5 éves együttműködésnek.

A hazai gyógyszeripari vállalat, a Richter Gedeon számára régóta nagyon fontos az oktatás támogatása, segítése.

Általános iskolától, a gimnáziumon át, az egyetemekig segítik a tehetséges, természettudományok iránt nyitott diákokat,

hiszen a tehetséggondozást nem lehet elég hamar elkezdeni – hangzott el a Richter és az ELTE között kötött átfogó együttműködésről szóló szerződések ünnepélyes aláírása során.

A kutatói utánpótlás a cél

A Richter Gedeon Nyrt., a Richter Gedeon Talentum Alapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) között létrejött, 5 évre szóló együttműködési megállapodás

közös kutatási projektekre, valamint az ELTE-n folyó oktatás, azon belül is elsősorban a doktori képzés támogatására terjed ki

az élettudományi és természettudományi oktatás és kutatás területén. A megállapodás fő célja a magasan képzett, piaci igényeknek megfelelő tudással felvértezett kutatói utánpótlás biztosítása, és az ELTE-n keletkező tudás hasznosítása.

ELTE TTKAz ELTE Lágymányosi Campusa

200 millió a felsőoktatásra

A Richter Gedeon Talentum Alapítványt 2008-ban a gyógyszergyártó azért hozta létre, hogy olyan tehetséges 35 év alatti fiatalok graduális és posztgraduális tanulmányait támogassa, akik a tanulmányok eredményes elvégzését követően a magyar gyógyszeripar sikeres szakemberei, kutatói lehetnek.

A fiatalok támogatása mellett azon egyetemek és egyéb oktatási intézmények tevékenységét is támogatja az alapítvány, amelyek a sikeresen pályázó fiatalok képzését végzik.

Az együttműködő egyetemek létszáma folyamatosan bővül éves szinten mintegy 200 millió forinttal támogatva a hazai felsőoktatást.  A felsőoktatáson túl az alapítvány olyan középiskolai diákokat is támogat ösztöndíj formájában, akik érdeklődnek a természettudományok iránt - hangzott el az eseményen.

Új ösztöndíjak

Most az ELTE-vel kötött együttműködés részeként a Richter alapítványa az élettudományi és természettudományi kutatás területe iránt elkötelezett PhD-hallgatókat megcélzó PhD-ösztöndíjakat alapít. A pályázaton elnyerhető ösztöndíjakat a 2021/2022-es tanulmányi évtől kezdődően négy tanévben hirdetik majd meg.

Az ösztöndíjat minden évben 3-5 fő 35 év alatti doktorandusz nyerheti el, akinek kutatási témája a gyógyszeriparhoz kapcsolódik.

Az ösztöndíjas doktorandusz hallgatók után az egyetem is további jelentős támogatás kap majd, amit a PhD-képzések infrastrukturális feltételeinek és oktatói hátterének javítására fordíthat - tudtuk meg.

Aláírták a szerződést

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja; Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja; Borhy László, az ELTE rektora; Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke; Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója; Pellioniszné Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője (balról jobbra)

A kutatási és oktatási együttműködésekről szóló szerződések aláírása 2021. október 12-én került sor az Egyetem Lágymányosi Campusán, ahol Borhy László, az ELTE rektora, Scheuer Gyula, az egyetem kancellárja, Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és Pellioniszné Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatás politikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője, valamint Pokol György, a Richter Gedeon Talentum Alapítvány elnöke látta el kézjegyével a dokumentumot.

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja; Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja; Borhy László, az ELTE rektora; Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke; Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója; Pellioniszné Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője (balról jobbra)

Új partner az oktatás és a kutatás területén

A gyógyszergyártó számára

fontos volt, hogy a 4 orvosi egyetem és a Műegyetem mellett az ELTE is a Richter Gedeon partnere legyen,

az oktatásban és a kutatásban egyaránt – fogalmazott Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy szakmai tevékenységünkkel és támogatási programjainkkal is hozzájáruljunk a hazai tudományos élet és az oktatás fejlesztéséhez, a tehetséggondozáshoz és a kiemelkedő tudású szakemberek itthon tartásához

-hangsúlyozta.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és Borhy László, az ELTE rektora kezet fognak a szerződés aláírását követően

Az ELTE-vel kötött együttműködés keretében hosszútávon egy új, kifejezetten gyógyszeripari képzést is létre kívánnak hozni, illetve közös gyógyszerkutatási projekteket is terveznek az egyetemmel, melyek során együtt terveznek pályázni a különböző elérhető támogatásokra – húzta alá.

Fontos a magyar szellemi erő

Bogsch Emil, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke is fontos mérföldkőként értékelte, hogy most már mind három, a vállalat számára kulcsfontosságú budapesti egyetemmel, azaz a BME-vel, a Semmelweissel és az ELTE-vel is partnerségre léptek.

Bogsch Emil, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke

Kiemelte:

Az idén 120 éves Richter sikerének az alapítástól fogva az egyik legfontosabb összetevője a magyar szellemi erő, a generációk alatt felhalmozott szaktudás, amelynek köszönhetően napjainkra a Richter a hazai gyógyszeripar kiemelkedő szereplője, a közép-kelet európai gyógyszerkutatás legjelentősebb központja. Ahhoz, hogy szakmai eredményeinket megőrizzük és tovább tudjuk fejleszteni, stabil és magasan képzett szakmai utánpótlás bázisra és a piac igényeit figyelembe vevő felsőoktatási képzésre van szükség, ezért elemi érdekünk, hogy szoros együttműködéseket alakítsunk ki az egyetemi szférával.

Bogsch Emil, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke aláírja a szerződést

Az innováció jegyében született

Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja úgy fogalmazott:

Ez a megállapodás, amelyet a mai napon a két intézmény vezetése ünnepélyesen aláír, az innováció jegyében született. Az ELTE Természettudományi Karán évek óta azon dolgozunk, hogy az ország egyik legnépszerűbb természettudományi karát az innováció hazai bölcsőjévé tegyük – ahol tehetséges innovátorokat képzünk és ahol az innovatív felfedezések születnek.