A stagnálás mint a siker jele - Könyvajánló

Hírek2020. jún. 30.Növekedés.hu

Miért lassul a gazdasági növekedés? – ennek magyarázatát keresi a szerző, Dietrich Vollrath közgazdász professzor, miközben alkotóelemenként megvizsgálja a növekedés összetevőit is. A fő okokat a humántőke lassabb bővülésében és a termelékenység visszafogottabb növekedésében látja.

Az Egyesült Államokban a gazdaság növekedési üteme a korábbi átlagos 2,25 százalékról a 2000-es évek elején 1 százalékra mérséklődött. Ez a lassulás a fejlett gazdaságok szélesebb körére is jellemző volt. Ennek ellenére az életszínvonal (az egy főre jutó reál GDP-szint) tovább emelkedett.

Vollrath professzor szerint a lassulás közel kétharmada a társadalmak elöregedéséhez, míg a maradék a termelékenység lassabb növekedéséhez köthető.

Az időskori függőségi hányados (a 65 év felettiek aránya a munkaképes korú népességhez viszonyítva) pedig 2030-ra még tovább emelkedhet – figyelmeztet.

Érdekes módon az életszínvonal emelkedése is felelőssé tehető a gazdasági növekedés lassulásáért – emeli ki a szerző –,  hiszen ennek növekedésével párhuzamosan csökken a termékenységi ráta, ráadásul a termékek árának csökkenésével és a szükséges mennyiségek megvásárlásával a fogyasztás a kevésbé termelékeny szolgáltató szektorok felé fordul.

A kötet jellemzően a „növekedési számvitel” alapján vonja le következtetéseit, így viszonylag egyszerű módszertani keretek között marad.

Ennek köszönhetően könnyen érthető és követhető példák segítségével támasztja alá állításait, nem használ a megértést feleslegesen bonyolító szakkifejezéseket, a szükséges esetekben pedig rögtön szemléletesen el is magyarázza azokat. A kötet felépítése és nyelvezete így szélesebb olvasói kör elérését is lehetővé teszi. A szakembereknek pedig főként a gondolatébresztő megközelítései miatt lehet hasznos olvasmány.