A mesterséges intelligencia geopolitikája - Könyvajánló

Hírek2020. jún. 27.Növekedés.hu

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) a jövőben olyan kifinomulttá válik, hogy a mostani fejlettségi szintje a barlanglakók több ezer évvel ezelőtti művészetéhez lesz hasonlítható – állítja Abishur Prakash geovizionárius. Könyve központi témája az AI egyik legritkábban tárgyalt területe, a geopolitikával való kapcsolata, amely megváltoztathatja a világ hatalmi egyensúlyát, az országok közötti kapcsolatokat, és kihívás elé állíthatja a globális szervezeteket és intézményeket.

A szerző több lehetséges forgatókönyvet is felvázolva mutatja be a mesterséges intelligencia geopolitikát alakító hatásait. Ezzel új fejezetet nyit a geopolitikai gondolkodás történetében, hiszen az eddigi viták egyetlen témáról, a háborúról szóltak. Arról, hogy elszabadulhat-e a mesterséges intelligencia, és kirobbanthatja-e a következő világháborút. Ha azonban így tekintünk az AI geopolitikájára, minden más kérdés rejtve marad – hangsúlyozza Abishur Prakash.

A kötetben leírtakat a jövő térképének tekinthetjük, útmutatóul szolgálhatnak minden érdekeltnek az ismeretlen megismerésére. Az olvasók időnként úgy érezhetik, hogy a szerző túloz, sőt a könyv egyes részei kimondottan sci-finek tűnnek.

Tekintetbe kell azonban venni, hogy a könyvben ábrázolt valamennyi forgatókönyv valódi fejlődésen és kutatáson alapul: azokról a folyamatokról szólnak, amelyek már zajlanak a mesterséges intelligencia és a geopolitika világában.

Az egyes részek olyan témákkal foglalkoznak, mint a mesterséges intelligencia és a kémkedés; az etika; a bűnözés; a verseny; az előítéletek; a rendészet; az oktatás; a hadviselés; az AI-alapú térképek vagy éppen az AI-politikusok és az AI-munkavállalók. Az is kiderül, hogy az AI geopolitikájában nincsenek szabályok, nincs jó vagy rossz: a világ állandó változásban van, és ilyen időkben bármi megtörténhet – figyelmeztet az író.

Például, ha az AI kilép a világ színpadára, nemcsak a kémkedés fogalmát változtatja meg, hanem a kémkedés módját is.

A mesterséges intelligencia új bűnözési formákat hozhat létre, ami meg fogja rázni a kormányokat. A bűnözés és a geopolitika korábban nem tapasztalt módon kapcsolódhat össze, amelynek során a helyi bűnözés globálissá, a globális politika pedig helyivé válhat. Valóság lehet a prediktív rendőrség is, amikor a bűnüldözők már a bűncselekmények elkövetése előtt előre jelzik azokat.

De az AI arra is képes lehet, hogy átvegye az irányítást a hadviselés felett, ezzel pedig veszélyeztetheti a békét, a biztonságot és a stabilitást az egész világon.

A kötet azt is megállapítja, hogy az AI viszonylagos, annak megfelelően változtatja az alakját, hogy ki irányítja: egyes országok kunyhót, mások pedig palotát fognak építeni a segítségével.