A világháború óta nem látott infláció tombol Németországban

Hírek2022. ápr. 26.B.L.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a gyártók olyan mértékben növelték az árakat, mint eddig még soha: márciusban átlagosan több mint 30 százalékkal. Különösen drágult az olaj, a gáz és a vaj, ahol a legerősebb a drágulás a világháború óta.

Az ipari termékek termelői árai átlagosan 30,9 százalékkal emelkedtek az előző év márciusához képest - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. Ez volt a legerősebb növekedés a felmérés 1949-es kezdete óta. A közgazdászok 28,2 százalékos áremelkedést feltételeztek, februárban ez az arány még 25,9 százalék volt. A gázár drasztikus növekedését a többi termék is követi, különösen az élelmiszerek – írja a Zeit Online.

A németországi fogyasztóknak továbbra is magas áremelkedésre kell felkészülniük. A termelői árak további növekedésével lehet kalkulálni, amit természetesen a végfelhasználó is megérez.

A statisztikákban az árakat a termékek további feldolgozása vagy értékesítése előtt rögzítik. Jelenleg a 7,3 százalékos inflációs ráta már most magasabb, mint 1981 óta bármikor. A gazdasági szakértők kétszámjegyű értékeket is lehetségesnek tartanak.

A drasztikus áremelkedések fő oka az energiaárak márciusban történt 84 százalékos drágulása. A földgáz 144,8 százalékkal, a villamos energia 85,1, a könnyű fűtőolaj pedig 130,8 százalékkal került többe, mint 2021 márciusában.

Az energia nélkül a termelői árak csak 14,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszerek átlagosan 12,2 százalékkal kerültek többe, különösen erős drágulás a növényi olajok (72,3 %), a vaj (56 %) és a kávé (20,5%) esetében figyelhetünk meg. A műtrágya és a nitrogénvegyületek is jelentősen - 87,2 százalékkal - drágultak, ami az agrár termelői árakat hajtja fel.