A háborúnak sok vesztese van az alapkezelői piacon, de néhányan jól jártak

Elemzések2022. ápr. 26.Harsányi Péter

Az orosz-ukrán háború legnagyobb vesztesei az orosz részvényalapok voltak, ahol a befektetők majdnem az összes pénzüket elvesztették. Ezzel szemben a legjobban teljesítő hazai árupiaci alapok 40 százalékot meghaladó hozamot értek el az idén. Még a kategória leggyengébb szereplői is 7 százalékos hozamot produkáltak. Az árupiaci alapokban tartott vagyon ezáltal 71 milliárd forint felé emelkedett.

Az orosz-ukrán háború legnagyobb vesztesei az orosz földrajzi kitettséggel rendelkező részvényalapok voltak. Ezen termékek az év elejétől 80-85 százalékos mínuszokat szenvedtek el.

Ha ehhez hozzávesszük még a tőkekivonásokat is, akkor lényegében eltűnt a kezelt vagyon az orosz részvényalapokból.

Hozamösszehasonlító, hazai orosz részvényalapok

Hozamösszehasonlító, hazai orosz részvényalapok
Forrás: BAMOSZ

Orosz részvényekbe és kötvényekbe más feltörekvő régiós befektetési alap vagy például abszolút hozamú alap is fektethet, ahol a kitettségtől függően szintén jelentős veszteség keletkezhetett.

A legnagyobb mínuszokat azonban a dedikáltan orosz részvényekbe fektető alapok produkálták. Utóbbi kategóriában az OTP és az Aegon orosz részvényalapjait lehetne kiemelni.

Részvényalapok

A szélesebb körbe vett részvényalapok teljesítményére jó hatással volt, hogy a német és az európai részvényindexek gyakorlatilag ledolgozták a háború miatt kibontakozó esést. A magyar részvénypiac ugyan még lemaradó, de a BUX index is visszahozta a február 24. utáni zuhanásának a felét.

Az amerikai piacokat különösebben nem ingatta meg a fegyveres konfliktus. A vezető S&P 500 index a háború kitörése előtti szinteken mozog. Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben inkább a Fed közelgő dinamikusabb kamatemelési ciklusa ijesztette meg a befektetőket.

A BAMOSZ adatai alapján a hazai részvényalapoknál összességében tőkekiáramlást figyelhettünk meg márciusban. Ennek nagysága 8 milliárd forint volt. Az árfolyammozgások azonban segítették a növekedést, így összességében a részvényalapok vagyona 1,1 százalékkal nőtt.

Nyertesek

Az árupiaci alapok az igazi nyertesei a háborús környezetnek és a nyersanyagok gyors ütemű drágulásának.

A Budapest Hagyományos Energia Alap vezeti jelenleg a rangsort, mely az év eleje óta 45 százalékos hozamot ért el. A második helyen a K&H Nyersanyag alapja végzett 41 százalékos hozammal. A bronzérmes pedig a Raiffeisen Nyersanyag Alapok Alapja lett 31 százalékos hozammal.

A dobogó első három helyére gyakorlatilag nem lehetett bekerülni 30 százalék alatti hozammal.

A kategóriában pedig a leggyengébb teljesítményt felmutató árupiaci alap is 7 százalékos hozamot ért el az idén.

Hozamösszehasonlító, hazai árupiaci alapok

Hozamösszehasonlító, hazai árupiaci alapok

Forrás: BAMOSZ

A BAMOSZ adatai szerint az árupiaci alapokhoz 0,8 milliárdnyi tőke érkezett márciusban. A hozamok igen kedvezően alakultak a hónap folyamán, így a vagyonváltozás plusz 14,6 százalék lett.

Az árupiaci alapokban tartott vagyon ezáltal 71 milliárd forint felé emelkedett.

Kötvényalapok

Az MNB kamatemelései a rövid kötvényhozamokat, míg a megugró inflációs várakozások a hosszabb lejáratú kötvények hozamát emelte meg.

A lendületesen emelkedő hozamkörnyezet árfolyamveszteséget okozott a kötvényjellegű befektetési alapoknak. A veszteség mértéke a portfóliókban lévő kötvények átlagos hátralevő futamidejétől és a kötvények fajtájától függően eltérő lehetett. Jellemzően minél hosszabb a kötvények futamideje, annál nagyobb az árfolyamveszteség hozamemelkedés idején.

Az egyre magasabb hozamok miatt azonban előretekintve megnőtt a kötvényalapok vonzereje, ezáltal a kötvényalapoknál 11,1 milliárd forintos tőkebeáramlás volt megfigyelhető márciusban.