A tudomány fellegvára továbbra is Európa, a biotechnológia is egyre erősebb itt

Életmód2021. aug. 15.H. É.

A tudomány és ezen belül a biotechnológia terén Európa abszolút előnyben van Kínával, az Egyesült Államokkal és a világ többi részével szemben – állapítja meg az amerikai McKinsey friss kutatása. E szerint sok más ágazattal szemben ez a szektor még profitálni is tudott a világjárványból.

A világ 100 legjobb élettudományi egyeteme közül 43 Európában található, de az öreg kontinensen születik a legtöbb és a legtöbbször idézett tudományos publikációk is: nagyjából kétszer annyi szakcikk jelenik meg itt, mint az Egyesült Államokban, és háromszor több mint Kínában.

A tudomány és ezen belül a biotechnológia terén Európa továbbra is egyértelműen előbbre tart, mint az Egyesült Államok, Kína vagy a világ más országai.

Bár a tehetségekért folyó globális versenyben az Egyesült Államok ma még vezető szerepet játszik, Európa készen áll a felzárkózásra: egyre többen vesznek részt speciális biotechnológiai képzésben, és egyre több tapasztalt vezető dolgozik a szektorban a kontinensen.

A McKinsey biotechnológiai vezetőkkel és befektetőkkel készített interjúi ugyanakkor azt sugallják, hogy ami a vállalkozó szellemet illeti, abban az öreg kontinens még mindig hátrányban van.  

Az amerikai tanácsadócég biotechnológiai tanulmánya szerint az ágazat egésze jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években Európában, ahol a szektor összességében 1382 vállalatot, számtalan innovációs és finanszírozási megoldást foglal magában.

A biotechnológia éllovasai Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság, az összes európai biotechnológiai vállalat fele ezekben az országokban található.  A legtöbb új cég 2018 és 2020 között Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban alakult.

A kutatások döntően az új terápiás módszerekre irányulnak. A McKinsey adatai szerint a 2015 után alapított európai biotechnológiai cégek 51 százaléka a sejt-, gén-,  immun- és antitest-terápiákra összpontosít. 

A terápiás területek közül a fő hotspotok továbbra is az onkológia és a központi idegrendszer, de egyre több kutatás összpontosít a gyomor-bélrendszeri és anyagcserezavarokra. 

A Covid-járvány számos ágazatot megtépázott, de a biotechnológia átvészelte a vihart: a válság korai szakaszában bekövetkezett rövid visszaesés után gyorsan helyreállt. 2020 januárja és 2021 januárja között az európai és amerikai biotechnológiák átlagos részvényárfolyama az S&P 500 árfolyamának több mint kétszeresére nőtt, a kínaiak pedig több mint hatszor jobban teljesítettek, átlagos árfolyamuk egy év alatt megduplázódott. 

Összességében a biotechnológia ma már felülmúlja testvériparát, a gyógyszeripart, sőt számos technológiai céget.