AM: Magyarország közel 6,4 milliárd forint összegben részesül az 500 millió eurós uniós válságcsomagból

Hírek2022. márc. 23.MTI

Magyarország közel 6,4 milliárd forint összegben részesül az összesen 500 millió eurós válságkezelési csomagból; agrárdiplomáciai siker, hogy amíg az unió mezőgazdasági termelésének 2,1 százalékát adja az ország, addig a rendelkezésre álló források közel 3,4 százalékát sikerült megszerezni - mondta Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium (AM) jelezte: az Európai Bizottság március 23-án hozta nyilvánosságra a több elemből álló uniós válságkezelési csomag részleteit, amely a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatását célozza.

A javaslat legfőbb eleme egy összesen 500 millió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak.

Magyarország közel 17 millió euró, mintegy 6,4 milliárd forint összegben részesül a válságkezelési csomagból.

Agrárdiplomáciai siker, hogy amíg az unió mezőgazdasági termelésének 2,1 százalékát adjuk, addig a források közel 3,4 százalékát sikerült megszerezni, ami a nyolcadik legmagasabb összeg a huszonhét tagállamból

- mondta a tárcavezető.

Magyarország tavaly ősz óta kérte több tagállammal együtt a bizottságtól, hogy vezessen be rendkívüli intézkedéseket, elsősorban az állattartó ágazatokban kialakult precedens nélküli válsághelyzet kezelésére. Az orosz-ukrán háború tovább rontotta az agrárpiacok helyzetét, ezért a bizottság a tagállamok kérését meghallva a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agárköltségvetés terhére 500 millió eurós rendkívüli válságkezelési csomag bevezetését javasolja - írták.

Az Agrárminisztérium a Magyarországnak jutó közel 6,4 milliárd forintot a hónapok óta nagy bajban lévő állattartók megsegítésére fogja fordítani

- hangsúlyozta az agrárminiszter a közlemény szerint.

A szerdán bejelentett csomag másik fontos eleme, hogy a bizottság az év végéig átmeneti jelleggel enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt zöldítési követelményeken.

Ennek keretében a parlagként bejelentett területeken megkötés nélkül termeszthető bármilyen, egyébként termeszthető növénykultúra. Az ilyen terület önálló kultúraként a terménydiverzifikációs követelmény teljesítésénél is figyelembe vehető lesz, függetlenül attól, hogy a nem parlagként bejelentett területen esetleg ugyanazt a kultúrát termeszti a gazdálkodó. Sőt, ezek a parlagként bejelentett, de valójában termelésbe vont területek ökológiai célterületként (EFA) is elszámolhatóak lesznek.

Magyar kezdeményezésre került be a javaslatba, hogy az ökológiai célterületként bejelentett parlagterületeken ideiglenesen lehetőség lesz akár növényvédőszer használatára is, ha ezt az adott növényállomány sikeres termesztése megkívánja.

Magyarországon a bizottság által felkínált lehetőségekkel természetesen élni kívánunk, és erről a szükséges bejelentéseket meg fogjuk tenni. Mivel az intézkedés adminisztratív szempontból összetett, kiemelt jelentősége lesz annak, hogy a gazdálkodók, a falugazdászok és szaktanácsadók pontosan kövessék a minisztérium és az államkincstár közleményeit, útmutatásait. Úgy gondolom, hogy az az intézkedés a termelés növelésével hozzájárul majd a háború miatti élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez

- mondta a miniszter.

Emellett a korábbi évekhez hasonlóan, október 16-át követően idén is lehetőség lesz emelt szintű előleget fizetni a gazdálkodóknak a közvetlen támogatások, valamint a terület- és állatalapú vidékfejlesztési intézkedések esetében.