Amikor a stratégiai előrejelzés és a mesterséges intelligencia találkozik - Könyvajánló

Hírek2020. júl. 13.Növekedés.hu

Valós idejű stratégia? Igen, ez lehetséges! Egy német szerzőtrió sikerkönyve arról, hogy jelenlegi gyorsan változó világunkban egy olyan, dinamikus jellegű stratégiai menedzsmentre van szükség, ami egyszerre képes reagálni a váratlan helyzetekre, miközben a stratégia hosszú távú fókuszát is megőrzi. A tények, adatok és álhírek hullámaiban irányító döntéshozóknak technológiai alapú megoldást javasolnak a szerzők, a mesterséges intelligencia tudatos alkalmazásával. Emellett pedig bemutatják azt is, miként javíthatjuk a körülöttünk zajló események valós idejű érzékelését, azok értelmezését, valamint feldolgozását (tágabb, holisztikusabb értelmezéssel).

A globalizáció, valamint az emberek és a piacok hiperkonnektivitása drámaian növelte a társadalom és a gazdaság változékonyságát – ezen körülmények áldozatává vált a hagyományos stratégiai tervezés érvényessége és élettartama is. Szintén ennek irányába mutat, hogy az elérhető tények, adatok, vélemények és ötletek sokasága ma már messze túlmutat azon, amit a döntéshozók és tanácsadóik még képesek lennének megragadni.

A szerzők, Andreas Schühly gyakorló szcenáriótervező, a tervezés kulturális aspektusainak szakértője; Frank Becker komplexitáskutató, aki a technológiai szakértelmet képviseli; és Florian Klein stratégiai szakértő, a terület evolúciójának kutatója,

nézeteik kombinálásával e kötetükben megmutatják, miként halványult el a határ az ember stratégiai gondolkodása és a mesterséges intelligencia alapú érzékelés között, valamint hogy a döntéshozók és tanácsadóik miként használhatják a mesterséges intelligenciát a döntési képességeik fejlesztésében.

A kötet egyik fő üzenete, hogy a hosszú távú döntéshozatal során bár nem tudjuk teljesen uralni  a komplexitást és az alkalmazkodást, de legalább képesnek kell lennünk arra, hogy valós időben, a lehető legtájékozottabban reagáljunk. E képességünk pedig fejleszthető, ahogyan a mesterséges intelligencia is tanul és fejlődik. Ugyan nem ismerhetjük előre az összes akadályt, azonban a mesterséges intelligenciának köszönhetően mindig képesek leszünk felismerni, amikor egy éppen előttünk bukkan fel, és azt is, hogyan helyesbíthetjük optimálisan az útvonalat.