Elszakadhat az amerikai bankrendszer gyenge láncszeme

Elemzések2023. ápr. 29.Szabó Anna

A First Republic Bank részvényeinek ára 75 százalékot vesztett értékéből az elmúlt héten. Pénteken is tartott a San Francisco-i bank vesszőfutása, mert piaci hírek szerint az eddigi 100 milliárd dollár gyorshitel ellenére is egyre nagyobb az esély, hogy a Silicon Valley Bank sorsára jut.

A First Republic Bank lehet a következő áldozata az amerikai bankpániknak: a bank részvényeinek árazása szabadesésben van, idén elvesztették értékük 97 százalékát.

Ezen a héten 75 százalékkal csökkent a részvények ára, csak pénteken 37 százalékot esett az árfolyam.

A CNN értesülései szerint Washingtonban nem tervezik a bajba jutott bank megmentését állami forrásokból, így egyre valószínűbb, hogy a Szövetségi Betétbiztosítási Szervezet (FDIC) kerül.

A bank már márciusban, a Silicon Valley Bank bedőlésekor a legkockázatosabb bankok közé került, akkor még megúszta a csődöt 11 bank közös gyorskölcsönének segítségével.

Többek között a Bank of America, a Citigroup, a JP Morgan és a Wells Fargo nagybankok is részt vettek a bank megmentésében, de ez kevésnek bizonyult, nem sikerült a hitelezők bizalmát visszaszerezni.

A pénzintézet ezen a héten közölt első negyedéves beszámolója a vártnál sokkal rosszabb képet mutatnak, a betétesek még több pénzt vettek ki a bankból. A betétek összege 41 százalékkal zuhant az első negyedévben, és az elemzők által várt 136,7 milliárd dollár helyett 104,5 milliárd dollárt tett ki a betétállomány, amelynek zömére nincs biztosítás.

A hét elején még több forgatókönyv is szóba került a bank megmentésére, a pénzintézet vezetősége főleg időt szeretett volna nyerni a gyorskölcsönökkel, hogy ne kelljen hatalmas veszteséggel megszabadulnia eszközeitől.

A hét özepén felmerült, hogy sikerül befektetőt találniuk, és eladni a bankot, így megmenekülhetnek a csődtől, a részvények ára ekkor kissé emelkedett, majd pénteken a csődközeli állapot hírére bezuhant az árfolyam.

Most úgy tűnik, elkerülhetetlen, hogy a betétbiztosítás vegye át a 11 államban is működő bankot, csakúgy, mint a Silicon Valley Bank (SVB) esetében.

A First Republic Bank mindenesetre megpróbálja elkerülni a bezárást, a héten is új tervekkel álltak elő, egyelőre sikertelenül.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bankban elhelyezett betétek kétharmadára nem vonatkozik a biztosítás, az SVB esetében ez az arány 94 százalék volt.

A bank vezetési hibák miatt jutott nehéz helyzetbe: az S&P Global becslése szerint a hitelkihelyezés és hosszú távú befektetések betétekhez viszonyított aránya 111 százalékra emelkedett, vagyis a bank több pénzt fektetett be és adott ki hitelként, mint amennyi betétet elhelyeztek.

A bankvezetés szerint a biztosítás nélküli betétek duplájára volt fedezetük április elején, de azóta a helyzet drámaian romlott.

A bankvezetés hasonló hibákat követett el, mint a Silicon Valley Bank és a Signature Bank esetében, többek között nem számoltak megfelelő mértékben a kriptobefektetések kockázataival sem - a szövetségi betétbiztosítás pénteken megjelent jelentése szerint.

A márciusban csődbe ment SVB és a Signature Bank betéteseinek kártalanításáról már korábban az amerikai pénzügyminisztérium.

Dobozi István, a Világbank korábbi vezető közgazdásza lapunknak írt elemzésében rámutatott: az elmúlt hónap olykor viharos fejleményei azt sugallják, hogy ezúttal nem a 2008/2009-eshez hasonló, rendszerszintű bankválságról van szó.

Természetesen lehetnek újabb meglepetések, mert a még mindig többszáz milliárd dollárra rúgó nem realizált (virtuális) részvényárfolyam-veszteségből származhatnak újabb, tényleges banki veszteségek és bedőlések.

A tizenöt évvel ezelőtti krízis fő kiváltó oka a pénzügyi szektor szabályozórendszerének végzetes, szerkezeti meghibásodása volt.

Ezúttal az alapvető ok a Fed tartósan elhibázott, gigantikus kamatsokkot előidéző monetáris politikája volt, amely alatt a bankrendszer leggyengébb – szigorú felvigyázás alá nem eső – láncszemei elszakadtak. Szerencsére a korlátozott válság következményei most könnyebben kezelhetők, annál is inkább, mivel a krízis nem terjedt át a globális pénzügyi rendszerre a fertőző vírus sebességével - véli az Amerikában élő közgazdász.