Árvizek után itt vannak a szúnyogok - Mivel irtanak? 

Hírek2021. júl. 24.Suki Zoltán

Az árvizek után megjelenő szúnyoginvázióknál már egy speciális, granulátumos irtószert kellene bevetni, egy szakértő szerint, de az nincs Magyarországon. A katasztrófavédelem közben folyamatosan irtja a vérszívókat, és az önkormányzatok is beszállnak a harcba, szinte mindenhol.

Semmi különös nincs azokban a szúnyogokban, amelyek mostanában megkeserítik az egész ország életét, sima árvízi szúnyogokról van szó, amelyekhez társulnak a csapadék hatására megjelenő, vízfelszínre petéző fajok is
mondta a Növekedés.hu-nak Szepes­szentgyörgyi Ádám, a vérszívókkal foglalkozó No mosquito Kft. képviselője.
Szepesszentgyörgyi Ádám szerint lehet próbálkozni az egyébként nagyon hatékony biológiai védekezéssel, de ez csak akkor működik ha a biológiai hatóanyag bejut a tenyésztővizekbe.
Általában háti permetezővel szórják ki az anyagot a a kisebb vízterekben.
Azonban ha a víz mélyebb, mint a „gumicsizma szára”, akkor ezt az árterekben már nem csinálják.
A biológus szerint létezik már olyan technológia, ami az összes eddiginél hatékonyabb a szúnyogok ellen, csak éppen még nem érkezett meg Magyarországra. Ez az úgynevezett jéggranulátumos szórás.
Ez azért lehet hatékony, mert a repülőgépekből kijuttatott folyékony permetszerrel szemben az apró jéggolyócskák valóban elérik a céljukat. Azaz átjutnak a fák lombkoronáin, és elérik a vizet, ahol a szúnyoglárvák vannak.
A szakember hozzátette, hogy ezzel a technológiával érnek el jelentős sikereket például Németországban is.
Abban, hogy mindenki tehet a szúnyoginvázió ellen, Szepesszentgyörgyi Ádám és a katasztrófavédelem is egyetért.
Azt javasolják, hogy
magánházaknál vágják le a füvet, a szúnyogok ugyanis nappal elbújnak a magas fűben, ha azonban lenyírják, akkor nem biztosítjuk számukra ezt az életteret. Azt is ajánlotta, hogy akinek van, kapcsolja be a ventilátort, ugyanis bizonyos levegőáramlásban nem repülnek a szúnyogok. Az is fontos, hogy ne legyen a kertekben vödrökben, kaspókban esővíz, mert azokban is kifejlődhetnek a lárvák.
Közben a az Országos Katasztrófavédelmi Főizógazgatóság is igyekszik mindent megtenni a szúnyokáradat ellen.
Folyamatosan irtanak országszerte, de például a Dunán most levonuló árhullám felboríthatja a tervet. 
Arra figyelmeztettek, hogy a szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók. A katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan monitorozzák a Duna-mentén a vérszívók jelenlétét, a lárvák ellen biológiai, majd a kifejlett szúnyogok ellen kiterjedt kémiai védekezések várhatóak, de ezt csak az árhullám levonulása után lehet elkezdeni. 
Ha pedig már végképp elviselhetetlen a helyzet, akkor az önkormányzatok is zsebbe nyúlnak, és saját maguk bíznak meg szakembereket, egy-egy irtással.
Ezeket általában úgynevezett melegködös eljárással végzik. Aki látott már esténként elmenni az utcájában olyan autót, aminek a platójáról nagyon hangosan fújnak szét valamilyen füstöt, az ilyet látott.
Ez a szúnyogirtási módszer hatékony és gyors eredményt biztosít. Eljutatja a szert olyan helyekre ahova a repülőgépes szúnyogirtás nem képes. A sűrűn növényzettel benőtt területekre légi szúnyogirtás által kijutatott apró  szemcsék nagy részét a sűrű lombozat felfogja.