ÁSZ: fennmaradt az intenzív gazdasági növekedés

Hírek2022. máj. 18.MTI

Továbbra is fennmaradt az intenzív gazdasági növekedés, a 2022. évről eddig rendelkezésre álló adatok alapján a gazdasági folyamatok jellemzően kedvezően alakultak; az idén alapvető kihívást jelent a fenntartható gazdasági növekedés megvalósítása - áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében, amelyben a gazdasági növekedéssel és az államadósság-szabály betarthatóságával kapcsolatos kockázatokat vizsgálták.

Az idén a költségvetési politika számára egyaránt kiemelt szerepe lesz a fenntartható gazdasági növekedés biztosításának, valamint a pénzügyi sérülékenység további csökkentésének - hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék.

Emlékeztetnek rá, a 2021-ben elért 7,1 százalékos gazdasági növekedés az előzetes becslések alapján az Európai Unió tagországaihoz képest is jelentős mértékű volt.

Az idén a gazdasági növekedést meghatározó területeken jellemzően kedvező folyamatok láthatók. A GDP volumene az első negyedévében 8,2 százalékkal nőtt. Az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom volumene tovább bővült, illetve javultak a foglalkoztatottsági mutatók. A kiskereskedelmi forgalom volumenének folyamatos növekedése azt jelzi, hogy a lakosság fogyasztási kereslete bővül a rendelkezésre álló pénzügyi források révén. Ebben meghatározó szerepet játszanak a lakosság jövedelmét növelő kormányzati intézkedések - írták.

Az év további részében a gazdasági növekedést várhatóan támogatja a belső kereslet stabilan magas szintje - tették hozzá.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege ugyan negatív értéket mutatott az első három hónapjában, de kedvező folyamatot jelent az export folyamatosan magas növekedési üteme.

A 2022. évben, hasonlóan az előző év második félévéhez, alapvető kockázatot jelent az infláció növekedése, valamint a negatív világgazdasági kockázatok alakulása. E kockázatokat tovább erősítette az orosz-ukrán konfliktus - áll a közleményben.

Az első három hónapban az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét.

A bevételek esetén meghatározó jelentőségű, hogy az áfa-bevételek teljesülése az I. negyedévben az időarányos értéket 123,9 milliárd forinttal meghaladta. A kiadások időarányos értéket meghaladó teljesülésében szerepet játszott az uniós programok bevételeinek és kiadásainak különbségéből adódó megelőlegezés (983,5 milliárd forint értékben), valamint egyedi tényezők, mint például a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetése, valamint a családok részére nyújtott szja-visszatérítés - áll a közleményben.