Átutalásos online számlát is lehet készpénzben rendezni

Hírek2018. aug 9.Növekedés.hu

A július 1-jétől hatályos új előírás – miszerint a belföldi adóalanyok egymás közötti ügyleteiben kibocsátott számlák 100 ezer forintot meghaladó általános forgalmi adó (áfa)-tartalmáról adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) – mellett is van lehetőség arra, hogy a vevő felé kibocsátott átutalásos számlát a vevő készpénzzel egyenlítse ki. Emiatt ezt a számlát nem kell sztornózni és ez egy esetleges adóellenőrzés során sem jelenthet gondot. Az adóellenőrök ugyanis a megtörtént gazdasági eseményt összességében, a többi bizonylattal együtt vizsgálják. Márpedig a házipénztár bizonylatolásából kiderül, ha egy átutalásos számlát a vevő mégis készpénzzel fizet ki, így nincs szükség a számla további korrekciójára. Ha pedig valaki a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlatömbben kiállított számlát bocsát ki, ad át, juttat el a termékbeszerzőnek, a szolgáltatást igénybevevőnek, akkor a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kiállított számlára vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie. Ez azt jelenti, hogy a számla adatait kézzel kell rögzítenie az adatszolgáltatási felületen. Mivel ilyen esetben az áfatörvényben meghatározott számlaadási kötelezettség nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával teljesül, az ily módon kibocsátott bizonylat minősül számlának. A nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számla adatainak a számlázó programban való utólagos rögzítése révén nem jön létre az áfatörvény szerinti számla. Az így rögzített bizonylatadatokat indokolt elkülöníteni a számlázó programmal kiállított számlák adataitól, azokról nem szabad adatot szolgáltatni. Érdemes azt is tudni, hogy bár a pénztárgéppel kibocsátott számlákra nem vonatkozik a már 2018. január 1-jétől alkalmazandó online számla adatszolgáltatási kötelezettség, ez alól nem mentesül az az adóalany, aki a – másik belföldi adóalany részére kiállított, legalább 100 ezer forint áthárított adót tartalmazó – számlázó programmal kiállított vagy nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számla adatait a pénztárgépbe is beüti.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.