Az agrártámogatások csökkentése ellen tiltakoznak a gazdák

Hírek2019. feb. 28.Sz.A.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online és papíralapú petíciót hirdetett, amellyel a közös agrárpolitikából Magyarországnak jutó források csökkentése ellen tiltakoznak. Legalább 20 százalékos, hektáronként akár 15 ezer forintos veszteségről van szó.

Jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és ennek pozitívumait, például a foglalkoztatás növekedését, a beruházások számának emelkedését, illetve azt, hogy a magyar gazdák és élelmiszeripari vállalatok kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a hazai fogyasztókat, az egész lakosság tapasztalhatja - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ közös sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Szűkebb forrásokkal azonban ez a fejlődés nehezen lenne fenntartható a jelenlegi szinten. Az ágazat jövőjét érintően ezért kiemelt fontosságú a közös agrárpolitika (KAP) következő hétéves költségvetési keretének a nagysága.

A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság 2020 után számottevően csökkentené a KAP költségvetését.

Ez a mérséklés a KAP valamennyi pillérét érintené, de csak, ha a közvetlen területalapú támogatásokat nézzük, az mintegy 15 ezer forintos csökkenést (70 ezerről 55 ezerre) jelentene a magyar gazdáknak, amit elfogadhatatlannak tart a NAK és a MAGOSZ.

A NAK elnöke szerint azért is, mert a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, annak ellenére, hogy stratégiai jelentőségű területért, a lakosság minőségi élelmiszerrel való ellátásáért felelnek.

Győrffy Balázs

Hangsúlyozta: a KAP csökkentésére vonatkozó tervekkel egyidejűleg felmerült annak a lehetősége az új, 2021-28-as uniós költségvetési tervezetben, hogy az Európai Bizottság az agráriumból elvont összegeket a migránsok letelepedésének elősegítése érdekében kívánja felhasználni.

– A forráselvonás veszélyezteti a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lennének – tette hozzá. 

Ha ugyanis kevesebb forrásból kell ugyanazt a minőségű alapanyagot és élelmiszert előállítani, akkor az a termelői és a fogyasztói árak emelkedését hozza maga után.

Viszont ez azt is jelenti, hogy az EU által kötött kereskedelmi megállapodások alapján az EU-n kívüli államokból, ahol nem olyan szigorú az élemiszerbiztonsági követelményrendszer, mint az unióban, olcsóbb, ám bizonytalan eredetű élelmiszerek érkezhetnek akár Magyarországra is. Az ügy ezért egyszerre a magyar gazdák és a többi magyar állampolgár ügye.

A NAK elnöke szerint az Európai Parlament (EP) és Európai Bizottság májusban lejáró mandátuma alatt már nem lesz döntés az új KAP-ról, ezért most jött el az ideje annak, hogy hangot adjanak a követeléseiknek.

Győrffy Balázs kijelentette:

minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket arra kérünk, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken 2019. május 3-ig aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésünket.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke hozzátette, a MAGOSZ teljes tagsága kiáll az ügy mellett és aláírják a petíciót.

Az eseményen Győrffy Balázs és Jakab István is aláírta a petíciót.