Az amerikai jegybankra figyelnek a piacok: a vártnál nagyobb szigor jöhet

Hírek2023. márc. 8.Sz.A.

Az ameriki jegybank a korábban vártnál nagyobb mértékben emelhet még az alapkamaton - ez derült ki Jerome Powell, a Fed elnökének szavaiból. Az amerikai jegybank inflációs célja 2 százalék, de ettől az infláció még messze van, 6,4 százalékos. Mivel a munkaerőpiac a várakozásoknál stabilabb, és a gazdasági növekedés is jobb, ezért a Fed akár 6 százalékra emelheti a kamatszintet. Mindez a tőzsdékről viszi el a forrásokat.

Jerome Powell, a Fed elnöke alaposan ráijesztett a piacokra keddi szenátusi meghallgatásán. A bankbizottság előtt ugyanis megerősítette, hogy a Fed célja az infláció letörése, ezért fenntartja a szigorú monetáris politikát.

A Fed tavaly kezdte el a monetáris szigorítást, több lépcsőben is emelte az alapkamatot, amely 4,75 százalék jelenleg, ezen emelnek a következő ülésen, 25 vagy 50 bázispontos emelésre számítanak az elemzők. Powell tegnapi beszéde után a többség 50 bázispontot vár, és egyre többen gondolják úgy, hogy a Fed nem áll meg 5,5 százaléknál, hanem akár 6 százalékig is felemelheti az alapkamatot.

A Fed alapkamatának változása (2018-2023 február)

A Fed alapkamatának változása (2018-2023 február)

Mindezt az indokolja, hogy az infláció a csökkenő energiaárak ellenére is magas szinten ragadt be, februárban 6,4 százalékos szinten, miközben a Fed inflációs célja 2 százalék.A kamatemelések visszafogják az inflációt, de a gazdasági növekedést is, ezért a Fed eddig is óvatosan bánt a szigorításokkal. Azt a mértéket kellett eltalálnia, amivel még nem okoz a magas inflációnál nagyobb kárt a gazdaságnak.

Az infláció változása az Egyesült Államokban 

Az infláció változása az Egyesült Államokban 

A magas alapkamat miatt a dollárkötvények kamata is nő, a befektetők így pénzt vonnak ki a tőzsdei részvényekből, ennek tulajdonítható az amerikai tőzsdék ingadozása. Továbbá a kamatemelések a hitelezés tempóját is visszafoghatja, ami szintén nem kedvez a gazdasági növekedésnek.

A GDP alakulása az Egyesült Államokban (év/év, %)

A GDP alakulása az Egyesült Államokban (év/év, %)


A mai munkaerőpiaci adat a vártnál kedvezőbb, ami teret ad a Fednek a bátrabb kamatemeléshez.

Az elemzői várakozásoknál ugyanis nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban februárban.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) honlapján szereplő kimutatás szerint 242 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban.

Piaci elemzők jelentősen kisebb, 200 ezres növekedést vártak februárra a januári 119 ezer után.

A Fed az amerikai GDP alakulását is mérlegeli a kamatdöntésnél: tavaly 2,1 százalék volt az éves növekedés, de a lassulás jeleit mutatja a gazdasági növekedés.

A kamatemelések hatására a tőzsdék rosszabbul teljesítettek: az S&P index egy éves viszonylatban 6-7 százalékot esett. Mindez az európai tőzsdékre is erősen hat, ráadásul az Európai Központi Bank - a vártnál magasabb inflációs adatok miatt - szintén folytatja a kamatemelési ciklust, a bank vezetőinek eddigi jelzése szerint.

A Bloomberg szerint a jó munkaerőpiaci adatok nagyobb kamatemelést hozhatnak, nagyobb teret kaphat a Fed a szigorításra. A Fed három tényezőre figyel a munkaerőpiaci adatoknál: a munkabér emelésekre, a munkanélküliségi rátára és az új munkahelyek számára.

Emellett az inflációt és a termelői árak alakulását nézik leginkább, ez alapján hozzák meg a döntést a következő kamatemelésről.