Az amerikaiak többsége nem szívesen oltaná magát a koronavírus ellen

Hírek2020. jún. 13.Növekedés.hu

A Reuters/Ipsos közvélemény kutatása szerint az amerikai állampolgárok 25 százalékát egyáltalán nem érdekli, hogy beoltassa magát a koronavírus ellen. A felmérés azt mutatta, hogy az amerikaiak szeretnének megbizonyosodni arról, hogy a vakcina valóban hatásos-e, s ehhez további kutatásokat tartanak szükségesnek.

Az AP hírügynökség által rendelt kutatás hasonló eredményre jutott: a megkérdezett 1056 amerikai csaknem fele, 49 százaléka szkeptikus az oltással szemben.

A megkérdezettek mindössze 20 százaléka biztos abban, hogy beoltatná magát, több mint 31 százalék a bizonytalanok aránya.

A kétségek a biztosan oltatók között is megvannak: az összes megkérdezett 70 százaléka aggódik a biztonság miatt. Attól tartanak, hogy a vakcináért folytatott óriási globális verseny és a várhatóan gyorsított engedélyezési eljárás során hibák csúsznak be a folyamatba, ami adott esetben végzetes lehet.

Érdekes, hogy a hagyományos influenza elleni oltással kapcsolatban hasonló szkepszis tapasztalható az USA-ban.

Az amerikai járványügyi hivatal, a National Foundation for Infectious Diseases 2019-es, még a koronavírus megjelenése előtt készített felmérése szerint a megkérdezettek csupán 52 százaléka tervezte, hogy beoltatja magát.

Az AP felmérésének egyik érdekessége, hogy pártszimpátiák alapján is megoszlik az oltást támogatók és ellenzők aránya.

A demokrata párti érzelmű szavazók 62 százaléka oltatná magát, a republikánusokat támogatók között azonban ez az arány mindössze 43 százalék. Rossz hír ez Donald Trumpnak, aki az Operation Warp Speed program keretében összesen 300 millió adag vakcinát ígért jövő januárra az amerikaiaknak. A sajtóból folyamatosan érkeznek az ellentmondásos hírek azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet vakcina, az azonban valószínűnek látszik, hogy az engedélyezés gyorsított eljárásban zajlik le, így érthető a szkepszis.

Az amerikai állami program egyik vezetője Moncef Slaoui, aki korábban a GSK gyógyszergyár oltóanyagokért felelős elnöke volt. Slaoui-t az amerikai sajtó egyszerűen csak “vakcina cárnak” becézi, bár a Fehér Ház nyomatékosan kérte az újságírókat, hogy ne használják ezt a kifejezést - persze hiába.

Az általános szakmai vélekedés szerint a januári cél túlságosan ambíciózus, ugyanakkor Slaoui szerint tartható.

Őszintén szólva a 12-18 hónap valóban nagyon agresszív határidő. Ugyanakkor nem köteleződtem volna el a program mellett, ha nem gondolnám, hogy tartható ez a határidő

nyilatkozta Slaoui a New York Times című lapnak.