Jövő héten megtudjuk, hogy mi történt az építőiparban a koronavírus alatt

Hírek2020. jún. 13.MKB Elemzési Központ

A 2020 harmadik havi mérsékelt csökkenést drasztikusabb visszaesés követhette áprilisban: idén márciusban az építőipari termelés volumene 3,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A két építményfőcsoport termelése ellentételesen alakult: az épületeké 0,3%-kal nőtt, míg az egyéb építményeké 10,0%-kal csökkent. A friss, áprilisi adatokat június 15-én, hétfőn közli a KSH.

A koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai a már publikus adatokból csak mérsékelten láthatóak. A járvány begyűrűző hatásai március második felétől voltak igazán érezhetőek, amelyek az ellátási láncok akadozásában is megnyilvánultak. Az ÉVOSZ szerint nyár elejétől várhatóan a megcsappant rendelésállományhoz kell igazítani a munkaerőt is, ami nagyobb mértékű létszámleépítést is eredményezhet. A munkaellátottság szűkülésével és a megszaporodott késedelmes fizetések miatt tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. A nehezebb pénzügyi helyzetű cégek biztonsági okokból próbálnak tartalékokat képezni egy esetlegesen felmerülő rosszabb piaci helyzetből való kilábalás miatt. A késedelmes fizetések megjelenése egyre erősebben indukál lánctartozást.

A GKI szerint az építőiparban az előző három hónap rendelésállományainak értékelése és a termeléssel kapcsolatos elégedettség is egyaránt erőteljesen romlott. 2020 első negyedévében tovább csökkent a fővárosi fejlesztés alatt álló új lakások száma, amely az MNB Lakáspiaci jelentése szerint a kisebb, 50‒100 lakást építő szereplők túlélésére nézve jelent nagyobb kockázatot.

A legnagyobb piaci szereplők a hosszabb távú beruházási kedv visszaesésétől tartanak.

A mélyépítésben nem várható tartós visszaesés, amennyiben az állami megrendelések fennmaradnak. Az alágazat nagyobb vállalatai jellemzően tőkeerős, hitelképes vállalatok, így az átmeneti időszakot várhatóan gond nélkül átvészelik. Az alvállalkozói kör azonban kevésbé tőkeerős, ezeknél a vállalatoknál problémát okozhat az átmeneti árbevétel-visszaesés.

A csökkenő kereslet miatt egyre inkább erősödik a verseny az építőipari vállalkozások között. Az MNB szerint a kivitelezési költségekben 15%-os csökkenéssel számolhatunk, amely ellen hat a 2021-től hatályba lépő energetikai követelmények és az árfolyamgyengülés miatt dráguló kivitelezés.

Az új lakásépítéseknél a jelenlegi kivitelezések zajlanak, ezek 1,5-2 évig biztosítanak munkát, de új projektek indulása bizonytalan. A barnamezős övezetekben alkalmazható 5%-os lakásáfa segíthet az újlakás-átadások csökkenésének megállításában 2022-től, de a részletszabályok még nem ismertek.

További elemzések itt érhetőek el.