Az egészségügyi kiadások recesszióba taszíthatják Amerikát

Hírek2017. okt 20.Növekedés.hu

Pénzügyi válságot jósol több amerikai elemző is. Ez a dolguk - mondhatnánk valamiből sztorit kell csinálni, hogy pörögjön a biznisz. Jelen esetben azonban könnyen lehet, hogy igazuk lesz. Feltűnt nekik, hogy az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadások részaránya a lakossági fogyasztáson belül 1984-ben még csak 8 százalék volt, 2016-ban viszont már 10 százalékra emelkedett. Az ilyen típusú lakossági költések ma a GDP egyhatodának megfelelő összegre rúgnak, 8 év múlva az arány várhatóan egyörödre emelkedik - becsüli a Centres for Medicare and Medicaid Services nevű szervezet. Az elöregedőben lévő amerikai középosztály - már ami a válság utáni recesszióban megmaradt belőle - kénytelen egyre többet költeni a saját egészségére. A gyógyszergyártók kihasználják a helyzetet és emelik áraikat. A CNBC televíziónak adott szeptemberi interjújában Wilbur Ross, amerikai kereskedelmi miniszter úgy vélekedett, hogy az európai államokban a hatóságok lenyomják a gyógyszerek árát, így a multik, köztük az amerikai multik kénytelenek az amerikai kiskereskedelmi árakba beépíteni a kutatás-fejlesztési költségeket. Egyes közgazdászok szerint ez nem így van. Egy kutatás szerint https://www.ineteconomics.org/perspectives/blog/global-tax-dodging-just-one-part-of-pfizers-corrupt-business-model az egyik legnagyobb amerikai gyógyszergyár, a Pfizer által hazai pályán kifejlesztett gyógyszerek közül 2015-ig mindössze négy hozott nyereséget. A vállalat 2001 és 2014 között ugyanakkor tetemes profitot mutatott ki. Ez azt jelenti, hogy a nyereség nem az amerikai innovációkból keletkezett. Egy másik tanulmány szerint https://www.ineteconomics.org/research/research-papers/us-pharmas-financialized-business-model az elmúlt évben a gyógyszermultik többet költöttek a pénzügyi innovációra, mint a k+f-re. 2006 és 2015 között az S&P 500-as tőzsdeindex kosarában szereplő 18 gyógyszergyár 516 milliárd dollárt költött részvények visszavásárlására. Ugyanezen idő alatt k+f-re csak 465 milliárd dollárt fordítottak. Így egyre erősebbek azok a hangok az Egyesült Államokban, amelyek gyógyszerlobbi erejének korlátozását követelik. A Business Insider cikke szerint hiba az is, hogy a politikai csatározások az Obamacare körül összpontosulnak, hiszen ez a program az amerikai állampolgárok mindössze 10 százalékát érinti. A növekvő egészségügyi kiadások mástól veszik el a pénzt. A New York-i Fed egyik elemzése szerint a lakosság “tetszés szerinti” kiadásai csak most érték el a 2007-es szintet. Ilyen kiadások alatt a szórakozási, éttermi, a mindennapi életvitelhez nem feltétlenül  szükséges kiadásokat értik. A tetszés szerinti kiadások a pénzügyi válság után lassabban emelkedtek, mint más válságokat követően. http://libertystreeteconomics.newyorkfed.org/2017/10/discretionary-services-spending-has-finally-made-it-back-to-2007.html

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.