Az emberek magányosabbak, mint valaha

Hírek2019. dec. 28.D.J.

Sokat segítene, ha a top vezetők barátságosabbá  és befogadóbbá tennék a cégek vállalati kultúráját.

Meglepő, de a közösségi oldalak világában egyre több ember érzi magát egyedül. Ezügyben sok szakértő már „modernkori járványról” beszél. Egy 20 ezer résztvevő megkérdezésével készült amerikai kutatásban a válaszadók majdnem fele azt mondta, hogy néha vagy állandóan magányos.

Az is kiderült, hogy az egyedüllét hatással van az emberek munkahelyi teljesítményére is. A Wharton Üzleti Iskola professzora Sigal Barsade szerint a magányos alkalmazottak rendszerint kevésbé elkötelezettek a cégük iránt, mint a többi dolgozó. Nem elég motiváltak, a kollégáikkal pedig keveset beszélnek. Zárkózottságuk gyakran egészségügyi problémákhoz vezet. Az idézett kutatás szerint 89 százalékban megfelelő fizikai állapotban vannak azok a munkavállalók, akik jó viszonyt ápolnak a kollégáikkal. A magányos emberek körében ez az arány csak 65 százalékon áll.

Sigal Barsade szerint sokat segítene, ha a top vezetők barátságosabbá  és befogadóbbá tennék a vállalati kultúrájukat. A menedzserek gyakori hibája, hogy ha kirekesztett dolgozókról van szó, fel se merül bennük, hogy a céggel lenne probléma – teszi hozzá a professzor.