Az Ericsson öt országban, 17 éven át vesztegette a döntéshozókat

Hírek2019. dec. 8.Növekedés.hu

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) bejelentette: lezárják az Ericsson vesztegetési tevékenysége ügyében folytatott eljárást. A svéd telekomóriás vállalta, hogy egy megállapodás keretében 1,2 milliárd dollár büntetést fizet - olvasható a dw.com hírportálon.

Az amerikai hatóság azzal vádolta az Ericsson-t, hogy titkos pénzügyi alapok segítségével kormánytisztviselőket vesztegetett meg és megsértette az 1977. évi Külföldi Korrupciós Gyakorlatokról (FCPA) szóló törvényt.

Az Ericsson egyik leányvállalata, az Ericsson Egypt Limited is elismerte, hogy az FCPA-ba ütköző tevékenységet folytatott. 

A megállapodás keretében az Ericssonnak több, mint 520 millió dollár büntetőjogi bírságot, az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdebizottsága (SEC) javára pedig 540 millió dollár büntetést kell megfizetnie.

New York Déli Körzetének ügyésze, Geoffrey Berman szerint az Ericsson elismerte, hogy a telekommunikációs piacon betöltött szerepének megerősítése érdekében Djibouti, Kína, Vietnam, Indonézia és Kuvait kormánytisztviselőinek kenőpénzt juttatott.

A titkos alapok, kenőpénzek, ajándékok és pénzügyi trükkök révén az Ericsson az üzleti tevékenységet a pénz beszél vezérelv alapján folytatta

fogalmazott közleményében az ügyész.

Az Ericsson elismerte azt is, hogy a 2000 és 2016 között zajlott vesztegetési program során tanácsadók közreműködésével több tíz millió dollárt folyósított kínai titkos alapok számára, amelyekből az állami tulajdonú telekommunikációs vállalatok vezetőinek drága ajándékokat vásároltak és költséges szolgáltatásokat nyújtottak. 

 A SEC 2013-ban kezdett vizsgálódni az Ericsson ügyében, és 1990-ig visszamenőleg tekintette át a cég megrendelés állományának alakulását. 

Az Ericsson 17 éven át, legalább 5 országban folyatott korrupciós tevékenységet profitjának növelése érdekében

mondta Brian Benczkowski, a DOJ Büntetőjogi Főosztályának vezetője. 

Vállalati honlapján az Ericsson csak annyit közölt:

a vizsgálat lezáráshoz, a büntetés kifizetéséhez és az egyéb költségek rendezéséhez a jelenlegi becslések szerint 1,2 milliárd dollárra lesz szükség.

Az amerikai jogrend lehetővé teszi a hatósági fellépést az olyan vállalatok ellen, amelyek részvényei az ország tőzsdéin forognak, vagy amelyek által elkövetett bűncselekmények hatással vannak az Egyesült Államok területére vagy pénzügyi folyamataira.