Az ExxonMobil kilép az eddigi legnagyobb romániai gázprojektből

Hírek2019. júl. 18.Növekedés.hu

Az amerikai olaj- és gázipari nagyvállalat ki akar szállni az ígéretesnek tűnő Neptun Deep projektből, amelyben egyrészt 50 százalékos részesedéssel bír, másrészt a térség stratégiai fontosságú amerikai befektetéséről van szó. Most megosztották a nyilvánossággal, hogy miért.

Richard Tasker, a cég romániai igazgatója személyesen tájékoztatta Viorica Dancila román miniszterelnököt arról, hogy a kitermelésre szerzett licenc eladásának érdekében a projekt részleteibe más vállalatokat is beavatnának. A találkozót követően sem a román kormány, sem a vállalat nem adott bővebb tájékoztatást.

Pedig a Neptun Deep feltáró fúrásaira az ExxonMobil eddig már több mint 700 millió eurót (228 milliárd forintot) elköltött,

és ezek alapján a térségben rejlő gázkészletet 42 és 84 milliárd köbméterre becsülik, ami Románia éves gázfelhasználásának 3-6 szorosát teszi ki.

Az előzetes tervek szerint romániai partnerükkel a kereskedelmi célú kitermelést 2018-ban kezdték volna el, de a program megvalósítását a vonatkozó törvény módosításai és a kormány által az energetikai ágazatra kivetett új adók félbeszakították.

A G4Media.ro hírportál szerint a román olaj- és gázipari vállalatcsoport, az OMV Petrom érdekelt lehet az amerikai üzletrész átvételében – az ExxonMobil 50 százaléka mellett jelenleg is ők a másik 50 százalék tulajdonosai. De vásárlóként szóba jöhet még az amerikai Carlyle befektetési alap is, amelynek helyi leányvállalata, a Black Sea Oil & Gas már jóval előbb jár egy kisebb tengeri gázkitermelési projekt megvalósításában.