Az MNB és a hazai azonnali fizetési rendszer sikerei a globális porondon

Hírek2021. feb. 23.Növekedés.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) együttműködésben a Singapore FinTech Festival-lal, 2020. december 8-9. között első alkalommal adott otthont a World FinTech Festival in Budapest rendezvénynek. A kétnapos esemény első napja – ami megtekinthető az MNB YouTube csatornáján – olyan kulcsfontosságú témákat járt körül, mint az azonnali fizetés, a modern pénzügyi infrastruktúrák és a kiberbiztonság.

A pandémiás helyzetre tekintettel a globális FinTech közösség legnagyobb eseménye, a Szingapúr Fintech Festival idén online formában került megrendezésre, a szingapúri helyszín mellett virtuálisan így a világ több, mint 40 pontjáról értesülhettek a konferencia résztvevői a legújabb trendekről és a várható fejlődési irányokról, köztük Budapestről is. Az MNB szervezésében megrendezett World Fintech Festival in Budapest elnevezésű, két napos rendezvény első napján az azonnali fizetés, a modern pénzügyi infrastruktúrák és a kiberbiztonság volt a középpontban, az előadások és kerekasztal-beszélgetések pedig már a Magyar Nemzeti Bank hivatalos YouTube csatornáján is megtekinthetők.

A modern pénzügyi infrastruktúrákról szóló felvezető előadásában Kristo Käärmann, a Transferwise társ-alapítója és CEO-ja elmondta, hogy míg korábban a Transferwise és más FinTech vállalatok közvetítő bankokon keresztül csatlakozhattak a központi fizetési rendszerekhez, addig ma már egyre gyakoribb az a modell, melyben a FinTech vállalatok és a központi bankok között közvetlen kapcsolat jön létre.

Méltatta a hazai azonnali fizetési rendszert és a Magyar Nemzeti Bank munkáját, akik segítségével a Transferwise szeptemberben közvetlenül csatlakozhatott az azonnali fizetési rendszerhez, melynek köszönhetően az átlagos utalási idő és az utalások díjazása drasztikusan csökkent a magyar felhasználók számára.

Elektronikus fizetési rendszerek és az ügyfélélményt támogató technológiák

A "Modern pénzforgalmi infrastruktúrák nyújtotta lehetőségek és eddigi tapasztalatok" címmel zajlott első panelbeszélgetést Mark Munne, az iPlan fizetési rendszerekben jártas tanácsadója vezette. A témát három - a felhasználó, a technológia és a szabályozás – szemszögből járták körül a szakértők.

Ebi Atawodi, az Uber fizetésekért felelős vezetője szerint a jövőben az elektronikus fizetéseknek minden piacon úgy kellene működniük, mint a készpénznek. Az Uber már most arra törekszik, hogy minden piacon elérhető legyen a három leggyakoribb fizetési módszer, biztosítva a legmagasabb ügyfélélményt. Paul Francis Walvik-Joynt, a Magyarországra is szállító Nets vállalat alelnöke egyetértett és kiemelte, hogy az azonnali fizetés tulajdonképpen a készpénz digitalizált formája.

Továbbá hangsúlyozta a minél szélesebb körű együttműködés fontosságát, mellyel még inkább biztosítható a pénzforgalmi rendszerekben lévő piaci súrlódások kiküszöbölése.

Az előző évszázadokban a jegybankok feladata a készpénzbe vetett bizalom fenntartása volt, amely az utóbbi 5-6 évtizedben kiegészült az elektronikus fizetésekbe vetett bizalom kiépítésével és fenntartásával

– mondta Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója. Az azonnali fizetési rendszer és a PSD2 megjelenése változásokat hozott a hazai rendszerben, amelynek kapcsán a jegybank feladata is a megfelelő egyensúly biztosítása az innováció és a stabilitás között.

Navin Gupta, a Ripple Dél-kelet-Ázsia és MENA régióért felelős ügyvezető igazgatója kiemelte az interoperabilitás és az ökoszisztéma kiépítésének fontosságát a pénzügyi szektorban. Korábban egy átutalás teljesítése 2-3 napba is kerülhetett, amely leginkább a vállalati szektort hozta nehéz helyzetbe, hiszen ezzel tőkét kellett lekötniük. Az átutalások gyorsítása nemcsak az ügyfélélményt növeli, hanem a pénz forgási sebességének növelésével a gazdasági kibocsátás szintjét is emeli. Ebi Atawodi elmondta, hogy az Uber fizetési szolgáltatásai bővültek, 2020-ban 100 fizetési móddal bővítették a fizetési opciók palettáját.

A panelisták egyetértettek abban, hogy az innovációk sikeres megvalósításához egyre mélyebb és professzionálisabb együttműködések szükségesek, amelyben kulcsszerepe van a proaktív és modern szabályozói attitűdnek többek között a kockázatok kezelésében és a szereplők közötti felelősségek egyértelmű elosztásában – ebben Magyarország és az MNB az élmezőnyben jár.

Kiberbiztonság pandémia alatt/után: az információmegosztás fontosabb, mint valaha

Az első nap következő nagy témája a kiberbiztonság volt. Raj Samani, a McAfee vezető kutatója előadásában kiemelte, hogy nagyon sok iparágat negatívan érintett a pandémia, azonban a kiberbűnözés kivétel ez alól. A kibertámadások volumene kiugró mértékben nőtt, főbb célpontja az egészségügy, a kormányzati szervek és a pénzügyi rendszer voltak. A pénzügyi rendszert ért támadások a tőkeerős, folyamatos innovációra képes cégeket érinti a leginkább, ezért az a legfontosabb, hogy azonosítsuk és megértsük a kibertérben lévő ellenfeleinket, hogy minél jobban fel tudjunk készülni a kibertámadásokra.

A második panelbeszélgetés központi témája az adatvédelem és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom köré épült. Moderátora Peter Durojaiye, a PWC Cyber Impact Center igazgatója volt.

Lám István, a Tresorit alapítója és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a digitális változást az ügyfelek hajtják és míg korábban volt ellenállás a bankszektor felől a felhőalapú szolgáltatások integrálása kapcsán, ezt a járványhelyzet enyhítette. Carsten Fischer, a Deutsche Bank Chief Security Officere hozzátette, hogy ma már a digitális és felhő kifejezések már nem ördögtől való dolgok. Míg 20 évvel ezelőtt rengeteg pénzt fektettek kibervédelembe és örültek volna, ha vannak kész megoldások a piacon, addig manapság egyszerűen csak élni kell a kész lehetőségekkel és segíteni a digitalizáció és felhő alapú szolgáltatások elterjedését.

Steven Brown, a Mastercard Európáért felelős kiberbiztonsági igazgatója is kifejtette azon véleményét, miszerint a gyorsuló digitális transzformáció lehetőség a vállalatok és a fogyasztók számára, ugyanakkor lehetőség a bűnözők számára is, éppen ezért elengedhetetlen a kiberbiztonság megtervezése.

Ben Lindgreen, a Pay.UK kibervédelemért felelős vezetője egyetértett, azonban felhívta a figyelmet, hogy a legfontosabb ismerni a cégünk és az iparágunk teljes működését, mert a piacon például nagyon sok felhőszolgáltatást kínáló cég van és fontos, hogy a saját igényeinknek megfelelőt válasszuk.

Steven Brown elmondta, hogy a jó kapcsolatok kialakítása "napsütéses időben" ajánlott és minden cégnek javasolt a folyamatos tervezés és tesztelés, hogy a felmerülő problémákat minél rugalmasabban tudják kezelni. Carsten Fischer és Lám István egyetértett a kapcsolatépítés fontosságában. Ben Lindgreen pedig ismét hangsúlyozta, hogy a cégünk és iparágunk ismerete fontos, hiszen ez is felkészíthet a kibertámadások kivédésére.

A beszélgetés egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy míg a pénzügyi szolgáltatók korábban fizikailag, majd virtuálisan vigyáztak az ügyfelek pénzére, mára ennél összetettebbé vált ez a feladat: a tranzakciók biztonságos lebonyolításán túl valamennyi érzékeny adatnak és információnak biztonságban kell lennie. Továbbá, bár korábban a kiberbiztonság a pénz védelméről szólt, ma már az adatok védelme van a középpontban, hiszen a személyes és egyéb érzékeny adatok legalább annyira, ha nem még inkább fontosabbak, mint maga a pénz.

A BIB Zrt. világszínvonalú oktatási programot indított a fizetési rendszerekről

A Budapest Institute of Banking (BIB) Zrt. az eseményen mutatta be a londoni székhelyű Centre for Finance, Technology and Entrepreneurship (CFTE) céggel közösen készített és a piacon egyedülálló "Payments in Digital Finance" (PiDF) elnevezésű angol nyelvű online tanfolyamát. A rendezvényen felszólaltak a kurzus témavezetői és szakértői, akik a panelbeszélgetésen rámutattak, hogy a pénzforgalmi üzletág folyamatos és rendkívüli sebességű változásait nem lehet figyelmen kívül hagyni. A PiDF kurzus azért jött létre, hogy megfelelő tudással lássa el a piac minden szegmensét, így a kurzust teljesítők az adott változásokon nem csak eligazodni tudnak majd, de az innovációkat alkalmazva ezeket előnyükre is tudják fordítani.

Az eseményen kihirdetésre kerültek a kurzus elindítása alkalmából szervezett "Game changers" szavazás győztesei, melynek keretében a pénzügyi infrastruktúra szektor leginnovatívabb személyére, vállalatára és szabályozójára szavazott közel ezer fő világszerte, melynek nyertesei a következők: Serey Chea, Ant Group, Infynit, és a Financial Conduct Authority.

A rendezvény első napján a nemzetközi közönség mélyebb betekintést kapott a modern pénzügyi infrastruktúrák nyújtotta lehetőségekbe – felhasználói, technológiai és szabályozói nézőpontból. Továbbá meghallgathatta a kiberbiztonságot és adatvédelmet érintő legfrissebb álláspontokat az iparág elismert képviselőitől.

A World FinTech Festival in Budapest második napjáról készült összefoglaló itt olvasható.