Az MNB idei évi utolsó kamatdöntésére érdemes figyelni a héten

Hírek2019. dec. 15.MKB Elemzési Központ


  • Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa december 17-én, kedden

2019. novemberben 3,4%-ra gyorsult a hazai infláció 2018 novemberéhez képest, míg idén októberben még csak 2,9%-on állt a hazai árszínvonalromlás mértéke. Ennek ellenére a hazai infláció továbbra is távol marad a jegybank inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os szintjétől. Az infláció gyorsulása mögött elsősorban egy technikai tényező, az ún. bázishatás áll, mely a decemberi inflációra is kihatással lehet, azaz decemberben tovább emelkedhet a hazai inflációs dinamika.

Továbbra is magas a hazai belső árnyomás, mivel a maginfláció magas szinten, az októberihez hasonlóan 4%-on stagnált novemberben (az előző év azonos hónapjához viszonyítva). Azonban az MNB által kiemelten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció minimális mérséklődést mutatott novemberben: az októberi 3,7%-os szintről 3,6%-ra csökkent az értéke (év/év alapon mérve). Várakozásunk szerint 2019 és 2020 folyamán a maginfláció rendre a teljes árszínvonalromlás felett növekszik majd a hazai gazdaságra jellemző bérnyomás miatt, vagyis előretekintve, továbbra is fennmaradhat a hazai gazdaságban tükröződő jelentős árnyomás az előttünk álló időszakban.

Az emelkedő hazai inflációs pálya ismét ráirányíthatja a figyelmet az MNB monetáris politikájára, azonban a nemzetközi fejlemények továbbra is kivárásra ösztönözhetik a hazai jegybankot a december 17-i kamatdöntésekor (az ECB további monetáris lazításról döntött idén szeptemberben, valamint a Fed az idei év második felében egymás után háromszor vágott kamatot).

Friss Inflációs jelentés jelenik meg december 19-én, a monetáris politikai döntéshozók pedig a december 17-i kamatdöntés alkalmával már ezek birtokában lesznek, így az idei menetrend alapján várható a monetáris politikai eszköztár áttekintése. Várakozásunk szerint azonban továbbra is változatlan szinten maradnak a monetáris kondíciók idehaza a december 17-i jegybanki kamatdöntő ülésen. E várakozásunk mögött egyrészt az áll, hogy bár 3% fölé gyorsult a hazai infláció novemberben, az még mindig jóval elmarad az MNB inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os szintjétől. Továbbá a nemzetközi fejlemények miatt sincsen lépéskényszerben az MNB.

Az MNB jövő héten friss prognózisokat is publikál, amelyben várakozásunk szerint felfelé módosítja az idei évre vonatkozó GDP-növekedését, azonban inflációs előrejelzésük változatlan maradhat.


  • A GKI-konjunktúraindexet ismerhetjük meg pénteken

Idén novemberben kéthavi csökkenést követően jelentős növekedést lehetett tapasztalni a GKI-konjunktúraindexben: míg októberben a szeptemberi -0,3-as szintről tovább, -0,7-re mérséklődött, addig novemberben 2,8-ra emelkedett a hazai gazdasági aktivitást tükröző mutató; bár ezzel sem éri el az idén augusztusi 4,0-es szintet. Ezen belül az üzleti várakozások kiemelkedően, a fogyasztóiak csak minimálisan javultak novemberben októberhez képest. Az üzleti várakozások emelkedése elsősorban az iparnak, kevésbé a szolgáltatásoknak köszönhető. A friss, idei évi utolsó adatokat december 20-án, pénteken közli a GKI.

Összességében a hazai üzleti és a fogyasztói várakozások továbbra is optimizmust tükröznek, így a kedvező üzleti bizalom az idei év hátralevő részében és jövőre is pozitívan támogathatja a hazai gazdasági növekedést.

MKB Elemzési Központ

További elemzések itt érhetőek el