Az MNB kamatdöntő ülésére érdemes figyelni a jövő héten

Hírek2019. nov. 16.MKB Elemzési Központ

Az MKB szerint továbbra is változatlan szinten maradnak a monetáris kondíciók idehaza a november 19-i jegybanki kamatdöntő ülésen.

  • Az MNB Monetáris Tanácsa a következő, november 19-i kamatdöntő ülésén is kivárhat 

2019. októberben 2,9%-ra gyorsult a hazai infláció a szeptemberi 2,8%-os szintről (év/év alapon mérve). Az év utolsó két hónapjában várhatóan tovább emelkedik az inflációs pálya egy technikai tényező, az úgynevezett bázishatás miatt (2018. november-decemberben beszakadtak a világpiaci olajárak, mely a hazai inflációba is begyűrűzött, így alacsony bázis alakult ki). 

A belső árnyomás is tovább emelkedett októberben idehaza: a maginfláció a szeptemberi 3,9%-ról 4%-ra nőtt októberben, továbbá az MNB által kiemelten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4%-ról 3,7%-ra emelkedett (év/év alapon). Az idei és a jövő évben várakozásunk szerint a maginfláció rendre a teljes árszínvonalromlás felett növekszik majd, melyhez elsősorban a gazdaságra jellemző bérnyomás járul hozzá.

Az átmenetileg visszafogottabb, 3%-os cél alatt tartózkodó teljes hazai árszínvonalromlás mellett a nemzetközi fejlemények is kivárásra ösztönözhetik az MNB-t a november 19-i kamatdöntéskor. Az ECB további monetáris politikai lazításról döntött szeptemberi kamatdöntő ülése alkalmával és az új jegybankelnök, Christine Lagarde is folytathatja a laza monetáris politikát (Lagarde november 1-jén foglalta el hivatalát). 

Továbbá a Fed egymás után három alkalommal vágott kamatot az utóbbi hónapokban (júliusban, szeptemberben és októberben). A Fed jelenleg megfelelőnek tartja a mostani kamatszintet (irányadó kamatsáv:1,50-1,75%) és a monetáris politika irányát, ezen csak a jelenlegi helyzet lényegi módosulásával változtatna. A piaci várakozások szerint az idei évben változatlan maradhat a kamatszint az USA-ban.

Mindezek tükrében várakozásunk szerint továbbra is változatlan szinten maradnak a monetáris kondíciók idehaza a november 19-i jegybanki kamatdöntő ülésen. E várakozásunkat erősíti a hazai infláció alakulása, valamint a lazább külső monetáris politikai környezet is. Az MNB még mindig adatvezérelt üzemmódban működik, azaz csak negyedévente, a friss jegybanki prognózisok ismeretében dönthet a monetáris kondíciókról. A következő Inflációs jelentést december 19-én publikálják, a monetáris döntéshozók pedig a december 17-i kamatdöntés alkalmával már a friss előrejelzések birtokában lesznek.

További elemzések itt érhetőek el