AZ ÖLTÖZKÖDÉS ÖT ARANYSZABÁLYA HÖLGYEKNEK

Hírek2018. máj 19.Növekedés.hu

Alapvetően az üzleti szférában tevékenykedő hölgyeknek szedtük össze - a könnyebb áttekinthetőség kedvéért - , pontokban, a szokásostól talán eltérő módon az öltözködés öt aranyszabályát. Előre is elnézést kérve, és a félreértések elkerülése végett: javaslataink csak ajánlások, ám azok betartása közelebb vihet bennünket a sikeres üzleti élet viteléhez, és a privát megjelenésben is eredményeket hozhat.

1., Kövesd a - legutolsó - divatot!

Míg a férfiak esetében bocsánatos bűn a pár éves kollekcióban történő “villogás”, hölgyek esetében, különösen a business life-ban ez kizárt. Öltözzünk mindig a legutolsó, vagyis a legfrissebb divat szerint. Jöjjön át a sziluett, de ne harsányan, inkább érzékeltetvén: mindig ügyelünk a részletekre. A tűsarkútól kiindulva a szoknyán, nadrágkosztümön, estélyin át az ékszereken, táskákon keresztül a brosstűig, a nyaksálig, a táskáig. Apropó: üzleti eseményre az előírások szerint öltözzünk, és “felöltő” - blézer, ponchó, sál - mindig legyen rajtunk.  

2., Luxury vagy fast fashion? Is-is!

Bármilyen meglepő: mindkettővel ugyanaz a “baj”! A luxuscikkek vásárlása csak pénztárca kérdése - éppen ezért kínos, ha egy szakmai fórumon szembe jön velünk ugyanaz a viselet. Miután Budapesten még gyerekcikpőben jár a luxury - fenti eshetőségre megvan minden esély. A megoldás: kombináljuk a luxus termékeket egymással, és ne ragadjon ránk, hogy X.Y. márka, avagy tervező két lábon járó reklámja(i) vagyunk. Ami pedig a fast fashion-t illeti: semmi esetre sem vásároljunk a nagy nyomású szériából, ezekből is keressük az “egyedit”, nagyon sok gyártó ráérzett már erre, így nem ördögtől való egy spanyol, francia vagy olasz hátterű üzletben kiválogatni a specifikumokat.

3., Használd a csíkost és a pettyest!

  Noha rendre divatba jönnek a nagykockás, virágos, vagy éppen madaras mintázatú viseletek - kerüljük őket. A kockás minta “térfogatnövelő” küllemileg, a papagájos cuccban pedig olyan hatást érünk el, mintha a botanikus kertbe készülnénk, a rózsás “figuráció” pedig lakodalmas-lagzis effektel jár. Helyettük íme az örök standard: a diszkrét csíkos és a tűpettyes mintázat. Semmi esetre sem krétacsík, abban zebrának hatunk, vagy éppen a “nagypöttyös” ábrázat - utóbbiban pedig bocinak látszunk.

4., Kerüld a fehéret és a feketét!   

Bár borzasztóan elegáns a fehér és a fekete színek használata, valójában a fehér optikailag nagyít, a fekete pedig - a slankhatás pozitívuma mellett - öregít, s előhoz minden negatívumot. Alakformát, ráncokat stb. Helyettük válasszunk bátran rózsaszínt, bézst, világos kéket, s a mindenkihez passzoló mélykéket (navy). Ügyeljünk arra is, hogy például az éppen divatos okkersárga szín nem áll mindenkinek jól, lásd: lentebb.

5., Egyedül nem megy!

Évente legalább egyszer beszéljünk szakértővel arról, hogy - az idő előrehaladtával - nekünk mi is áll jól. Fontos, mert tájékoztat bennünket arról, hogy az aktuális hajszínünkhöz, testtömegünkhöz és korunkhoz képest illik-e - még - például a mély dekoltázs miniszoknyával? Továbbá: milyen kiegészítőket hordjunk, és ragaszkodjunk-e karkötőinkhez, óránkhoz, és olyan kellékekhez, amelyektől nem vagyunk képesek szabadulni. S az aktuális divatszín passzol-e ahhoz az évszakhoz, amelynek a színárnyalatai a “miénk”. Nagyon fontos dolog: a tanácsadó ne legyen barát, mert az sohasem őszinte! Legyen kemény és tárgyilagos. Tudomásul kell venni, hogy a divat és a stílus is iparág, amiben korántsem vagyunk szakértők, hallgassunk rájuk. A.D.