Így kommunikáljon hatékonyan!

HR2018. máj 20.Növekedés.hu

Mindegy, hogy önéletrajzot vagy motivációs levelet kell írnia, esetleg egy üzleti megbeszélésen kell remekelnie, a kommunikációs képesség minden esetben kulcsfontosságú. Szerencsére a hatékony kommunikáció fejleszthető, mutatunk néhány ötletet. Bizonyítottan sokkal könnyebb elérni valamit, ha az ember jó kommunikációs készségekkel rendelkezik. Bár a fejlődő technológia sok tekintetben pozitív hatással volt a kommunikációra, a személyes kommunikációt is átformálta. Ha például valaki egy személyes beszélgetés során nincs tekintettel a másikra, és hosszú percekig a telefonját böngészi, arra az amerikaiak a „phubbing” kifejezést használják. A szó az angol "phone" (telefon) és "snubbing" (semmibe vevés) összevonásából jött létre. Az emberek 44 százaléka naponta több mint kétszer veszi ily módon semmibe a másikat a Kenti Egyetem felmérése szerint. A következő villámtippekkel fejlesztheti kommunikációs képességét:

A testbeszéd fontossága

Ha valakivel beszélget, fordítson felé kellő figyelmet és nyitottságot. Törekedjen a szemkontaktus megteremtésére. Ezzel könnyen elnyerheti a másik fél bizalmát. Ne felejtsen mosolyogni! Egy apró, de kedves mosollyal jelezheti a legkönnyebben, hogy örül annak, amit hall. Beszéd közben ne tegye keresztbe a kezeit, ezzel ugyanis azt jelzi a beszélgető partnere felé, hogy nem nyitott sem a mondandójára, sem a személyiségére.

Hallgassa meg a másikat

Egy beszélgetés során fontos, hogy a felek kölcsönösen meghallgassák egymást, hisz senki sem szereti, ha csak beszélnek neki, de nem hallgatják meg. A másik meghallgatása ugyanakkor nem csak abból áll, hogy csöndben figyel a másikra, visszajelzést is kell adnia. A mondandója elfogadását apró bólogatással hangsúlyozhatja ki, hozzáfűzhet kisebb megjegyzéseket, vagy akár kérdést is feltehet az illetőnek, motiválva ezzel a további beszédre.

A közös pont megtalálása

A kapcsolatépítés egyik legeredményesebb módszere a közös pontok felfedezése. Ez lehet az azonos érdeklődési kör, a hasonló célok, esetleg a kedvenc hobbi. A közös dolgok nyilvánvalóan közelebb hozzák a beszélgetőtársakat egymáshoz, megkönnyítve ezzel a társalgást.

Ne beszédet tartson, hanem beszélgessen

Bizonyosodjon meg arról, hogy beszélget az illetővel, nem pedig beszédet tart neki. Esetleg tegyen fel kérdéseket beszélgető partnerének a témára vonatkozóan, továbbá vizsgálja meg a másik mondandóját az ő szemszögéből is. Ne hagyja, hogy csak a saját gondolataival legyen elfoglalva, ahogy azt sem, hogy csak a saját monológját szajkózza. Összpontosítson a másikra! Meg fog lepődni, mennyivel teljesebb képet kap a másik ember személyiségéről, ha valóban odafigyel rá.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.