Így kommunikáljon hatékonyan!

HR2018. máj 20.Növekedés.hu

Mindegy, hogy önéletrajzot vagy motivációs levelet kell írnia, esetleg egy üzleti megbeszélésen kell remekelnie, a kommunikációs képesség minden esetben kulcsfontosságú. Szerencsére a hatékony kommunikáció fejleszthető, mutatunk néhány ötletet. Bizonyítottan sokkal könnyebb elérni valamit, ha az ember jó kommunikációs készségekkel rendelkezik. Bár a fejlődő technológia sok tekintetben pozitív hatással volt a kommunikációra, a személyes kommunikációt is átformálta. Ha például valaki egy személyes beszélgetés során nincs tekintettel a másikra, és hosszú percekig a telefonját böngészi, arra az amerikaiak a „phubbing” kifejezést használják. A szó az angol "phone" (telefon) és "snubbing" (semmibe vevés) összevonásából jött létre. Az emberek 44 százaléka naponta több mint kétszer veszi ily módon semmibe a másikat a Kenti Egyetem felmérése szerint. A következő villámtippekkel fejlesztheti kommunikációs képességét:

A testbeszéd fontossága

Ha valakivel beszélget, fordítson felé kellő figyelmet és nyitottságot. Törekedjen a szemkontaktus megteremtésére. Ezzel könnyen elnyerheti a másik fél bizalmát. Ne felejtsen mosolyogni! Egy apró, de kedves mosollyal jelezheti a legkönnyebben, hogy örül annak, amit hall. Beszéd közben ne tegye keresztbe a kezeit, ezzel ugyanis azt jelzi a beszélgető partnere felé, hogy nem nyitott sem a mondandójára, sem a személyiségére.

Hallgassa meg a másikat

Egy beszélgetés során fontos, hogy a felek kölcsönösen meghallgassák egymást, hisz senki sem szereti, ha csak beszélnek neki, de nem hallgatják meg. A másik meghallgatása ugyanakkor nem csak abból áll, hogy csöndben figyel a másikra, visszajelzést is kell adnia. A mondandója elfogadását apró bólogatással hangsúlyozhatja ki, hozzáfűzhet kisebb megjegyzéseket, vagy akár kérdést is feltehet az illetőnek, motiválva ezzel a további beszédre.

A közös pont megtalálása

A kapcsolatépítés egyik legeredményesebb módszere a közös pontok felfedezése. Ez lehet az azonos érdeklődési kör, a hasonló célok, esetleg a kedvenc hobbi. A közös dolgok nyilvánvalóan közelebb hozzák a beszélgetőtársakat egymáshoz, megkönnyítve ezzel a társalgást.

Ne beszédet tartson, hanem beszélgessen

Bizonyosodjon meg arról, hogy beszélget az illetővel, nem pedig beszédet tart neki. Esetleg tegyen fel kérdéseket beszélgető partnerének a témára vonatkozóan, továbbá vizsgálja meg a másik mondandóját az ő szemszögéből is. Ne hagyja, hogy csak a saját gondolataival legyen elfoglalva, ahogy azt sem, hogy csak a saját monológját szajkózza. Összpontosítson a másikra! Meg fog lepődni, mennyivel teljesebb képet kap a másik ember személyiségéről, ha valóban odafigyel rá.