Az ukránok ellentámadásával Moszkva egyelőre nem tud mit kezdeni

Hírek2022. szept. 6.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 194-dik napján:

- Moszkva eredetileg népszavazásokkal akarta Oroszországhoz csatolni a megszállt régiókat. Ám az ukránok déli offenzívája miatt Herszon városában felfüggesztették a voksolások előkészítését.

- Orosz állásokat semmisítettek meg az ukránok Kramatorszk térségében. A keleti országrészben pedig több orosz támadást is visszavertek. Azokat az útvonalakat, amelyeken az orosz csapatok bejuthatnának Herszon megyébe zárótűz alatt tartják – állítják az ukrán fegyveres erők.

A herszoni régióban minden stratégiailag fontos híd alkalmatlanná vált a nehézfegyverek szállítására.

- Az orosz kézre került zaporizzsjai atomerőmű egyetlen megmaradt távvezetéke megsérült egy orosz tüzérségi lövedék miatt. Emiatt az ukrajnai elektromos hálózat és az üzem között a kapcsolat teljesen megszűnt. Viszont az erőmű áramellátása biztosított. A tartalék generátorok beindítására egyelőre nem volt szükség.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése szerint hamarosan az üzemet újra rá fogják csatlakoztatni az ukrán hálózatra.

- A NAÜ korábban hat emberét küldte a zaporizzsjai atomerőműhöz. Közülük négy elhagyta a helyszínt, kettő viszont továbbra is az üzemben marad.

- Hétfőn kiderült, hogy Liz Truss lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. A hírnek Moszkvában nem igazán örültek. "Nem szeretném azt mondani, hogy a dolgok rosszabbra fordulhatnak, mert a mostaninál rosszabbat nehéz elképzelni" – mondta Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Kijev viszont örült Truss kinevezésének. Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy „várja az együttműködés kezdetét” az új miniszterelnökkel.

- Ukrán vezetők egy olyan különleges nemzetközi bíróságot szeretnének létrehozni, amely az orosz katonai és politikai vezetők ellen vádat emelhetne a háborúban játszott szerepük miatt.

- Oroszország európai gázexportja addig nem fog helyreállni, amíg a nyugati országok nem oldják fel a Moszkva elleni gazdasági szankciókat – jelentette be a Kreml. Putyin szóvivője Dmitrij Peszkov szerint az Északi Áramlat 1 vezetéken azért állt le a gázszállítás, mert a mostani helyzetben nem lehet megoldani a rendszer karbantartását.

- Egy orosz bíróság hazaárulás vádjával 22 év börtönre ítélt egy újságírót, Ivan Safronovot. A Novaja Gazeta nevű független újságnak pedig gyakorlatilag betiltották az oroszországi működését.

A lap fellebbezni akar.

- Az EU korlátozná az Európába szállított orosz gáz árát – jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke.