Ázsiai ország lett az olvasás fellegvára

Hírek2019. júl. 8.Növekedés.hu

A legtöbb olvasnivalót Tokióban kölcsönözték, az olvasás fellegvára címet azonban egy másik ázsiai ország nyerte el. Mutatjuk, hogy hol és mennyi könyvet olvasnak és kölcsönöznek a világon a legújabb statisztikák szerint.

A NOP World Culture Score Index nemrégiben azt vizsgálta, melyek azok az országok, ahol a legtöbbet olvasnak a világon. A lista első helyét India nyerte el: itt az emberek átlagosan hetente több mint 10 órát, egészen pontosan 10 órát és 42 percet olvasnak fejenként. 

A második helyezett Thaiföld lett 9 óra 24 perces eredménnyel, a harmadikra pedig Kína 8 órával. A negyedik helyen a Fülöp-szigetek teljesített, ahol  7 óra 36 perc volt a maximum. Még a top 5-be sem fért európai ország, az ötödik helyet Egyiptom foglalja, 7 óra 30 perccel.

Az első európai országként a csehek kerültek fel a listára, majd Oroszország, Svédország és Franciaország következik, majd Magyarország 6 óra 48 perccel.

Ezzel az eredménnyel sikerült megelőzni a lengyeleket, az argentinokat, a törököket, a spanyolokat, a németeket, az olaszokat és az angolokat is.

Arról is készültek felmérések, hogy pontosan hány olvasnivalót kölcsönöznek a könyvtárakból évente szerte a világon, itt az adatokat a World Cities Culture Forum szolgáltatja.

A Tokyo Metropolitan Library arról számolt be, hogy a japán fővárosban például egy év alatt közel 112 millió könyvet kölcsönöztek ki. A lista második helyezettje Kína legnagyobb ipari városa lett 86 millió kölcsönzéssel. Érdekesség, hogy Tokióban nyílt nemrégiben egy könyvtárhotel is, a Book and Bed. A hotel nem különálló szobákból áll, hanem egy nagy teret osztanak fel könyvespolcokkal kisebb olvasó-pihenő zugokra

A harmadik helyre New York került, ahol egy év alatt közel 57 millió könyvet vettek ki.

Az európai országok kissé lemaradva, a hetedik helyen tűnnek fel először: Moszkvában 30 millió könyvet kölcsönöztek, Párizsban 28 milliót, Londonban pedig 25 milliót.