Tulajdonosváltás után: új nevet kapott a bajai hűtőház

Elemzések2019. júl. 8.Növekedés.hu

Sugo Food Kft. néven működik tovább a bajai hűtőház, amely a tavaly nagy nyilvánosságot kapott lisztériaügy miatt került az érdeklődés középpontjába. A zöldségfeldolgozó időközben tulajdonosváltáson esett át, és az új felállásban tiszta lappal igyekszik folytatni a gyorsfagyasztott termékgyártást.

A Duna egyik mellékágának számító Sugovica is szerepet játszott abban, hogy új nevet kapott a bajai hűtőház. A tavaly nagy vihart kavart lisztériabotrányért felelőssé tett Bács-Kiskun megyei feldolgozó a közelmúltban esett át névváltozáson, és cégnyilvántartási adatok szerint Sugo Food Kft.-ként működik tovább.

A cég átkeresztelésének előzménye, hogy az eddigi tulajdonos belga Greenyard a feldolgozót a szintén belga Roger & Roger családi vállalkozásnak értékesítette, amely ugyancsak zöldségfeldolgozásban érdekelt. A Greenyard döntése azzal hozható összefüggésbe, hogy a halálos áldozatokat is követelő európai lisztériaügy nyomán az eddig Greenyard Frozen Hungary Kft. néven működő üzem lejáratódott. A Greenyard már az év elején jelezte, hogy a bajai feldolgozót bezárja, ha további üzemeltetésére nem talál vevőt.

Az adásvételi tranzakció részeként az új tulajdonosok a Sugo Food Kft.-t 3 millió forintos jegyzett tőkével hozták létre. Minden bizonnyal a lisztériabotránynak is köze van ahhoz, hogy a vállalat új elnevezése sem a zöldségfeldolgozásra, sem a hűtőipari kötődésre nem utal. Ez is azt a törekvést jelezheti, hogy az új tulajdonosi kör tiszta lappal kívánja megkezdeni a bajai termékgyártási tevékenységet.

Egyelőre azonban kevés információ látott napvilágot arról, hogy a frissen megszerzett feldolgozót a Roger & Roger milyen elképzelések szerint működteti majd. A vállalat a novekedes.hu stratégiára, beruházásokra, alapanyag-felvásárlásra, termékgyártásra és piaci értékesítésre vonatkozó kérdéseit azzal hárította el, hogy azok megválaszolása üzleti titkot sértene. A cég az újonnan futó projektekről és beruházásokról akkor kíván tájékoztatást adni, ha azok befejeződnek – tették hozzá.

A Greenyard tavaly úgy becsülte, hogy összességében mintegy 10 milliárd forintnak megfelelő bevételtől esett el a lisztériaügy, illetve az abból fakadó bizalomvesztés miatt. Ezt a tetemes veszteséget kevés feldolgozó tudta volna elviselni, de a számos országban érdekelt belga óriáscég átvészelte a nehéz időszakot.

A bajai leányvállalat korábban évi 7-8 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, de már a 2017/2018-as gazdasági évben is 1,3 milliárd forintos adózás előtti veszteséget ért el. A 2018/2019-es üzleti évről ugyanakkor a nyilvános céginformációs adatbázisokban egyelőre nem szerepelnek adatok.

A flandriai Dick család tulajdonában lévő, mouscroni központú Roger & Roger 1999-ben kezdte meg tevékenységét, és eddig főként burgonyaszirmot és kukorica alapú chipseket gyártott. A cég munkavállalóinak száma eléri a 350-et, és most a bajai üzem teljes dolgozói létszámát is átvették.

A Roger & Roger húsz országba exportálja termékeit, de hazai hűtőipari szakértők szerint külföldi akvizíciókat mostanáig nem igazán hajtott végre. Így a bajai hűtőház megvásárlása a tulajdonosok számára jelentős lépés lehet ahhoz, hogy erősítsék pozícióikat külföldön, főként a közép-kelet-európai régióban.

Emellett a vevők számára vonzó lehetett a csemegekukorica biznisz is, mivel Magyarország a csemegekukorica-termelésben „nagyhatalomnak” számít, az előállított gyorsfagyasztott hűtőipari kukoricatermékek pedig sikeres exportcikkeknek számítanak.

Bár a Roger & Roger termelése egymagában is nagyobb, mint a teljes magyar hűtőipar teljesítménye, a befektetők a bajai hűtőház megvásárlásával itteni viszonylatban jelentős kapacitásokhoz jutottak, és hazai szakértők szerint ezek fenntartására, illetve működtetésére továbbra is szükség van az iparágban. Az új tulajdonosok az akvizícióról nemrég kiadott belgiumi közleményben az üzem további fejlesztését is ígérik, de konkrétumokat nem hoztak nyilvánosságra.

A lisztériaügy elmúlt év eleji kirobbanása után a bajai üzemben sorozatos vállalati és hatósági intézkedéseket hajtottak végre, amelyek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hűtőház higiéniai állapotát már 2018 nyarán kifogástalannak minősítette, és – hatósági kontroll mellett – elkezdődhetett a próbatermelés is. Előzőleg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) vizsgálata tárta fel, hogy lisztériás mirelitzöldségek 2015 óta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 47 megbetegedést – közöttük kilenc halálesetet – okoztak. A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát tették felelőssé, a termékek származási helyéül pedig a Greenyard-tulajdonú bajai hűtőházat azonosították.

A megbetegedésekhez az is hozzájárult, hogy a fogyasztók nem rendeltetésszerűen használták fel a gyorsfagyasztott termékeket. Azokat ugyanis a használati utasítások ellenére felengedés után sokszor nyersen fogyasztották, és nem vettették alá hőkezeléseknek.

Ez azért jelenthet komoly gondot, mert a mikrobák mínusz 18 celsius fok alatti hőmérsékleten sem pusztulnak el, így a termékek felengedése után újra virulensé válhatnak, és elszaporodásukkal az emberi egészséget is veszélyeztethetik.

Az európai járványt okozó Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele könnyíti a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő egy nap és egy hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünete a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás, a legérzékenyebb csoportot pedig a csecsemők, a várandós nők, az idősek és a gyenge immunrendszerű emberek alkotják.

A fertőzésveszély megszüntethető, ha a vásárlók a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A Nébih tájékoztatása szerint a biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75 ˚C fokon kell tartani, illetve két-három percig kell forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje a kritikus hőmérsékletet. A felengedett termékeket nem szabad visszafagyasztani, illetve a későbbiekben felhasználni. Az ajánlott elkészítési tanácsokat a termékek csomagolásán található felhasználási javaslatok is tartalmazzák.