Ez történik az agyunkkal egy jó könyv olvasása közben

Hírek2019. jan. 27.Növekedés.hu

Mikor belemerülünk egy izgalmas könyvbe, nem csak olvassuk azt, hanem neurológiai szinten is átéljük, fejlesztve az érzelmi intelligenciát. A legsikeresebb üzletemberek - Bill Gates-től Warren Buffett-tig a napi szintű rendszeres olvasást tartják a legjobb önfejlesztésnek.

 A könyvekről általánosan elmondható, hogy tájékozottabbá, intellektuálisabbá tesznek minket, az olvasóikat. De a rendszeres olvasás egyik legnagyobb előnye, hogy fejleszti az empátiát. A szavak segítségével könnyedén a másik szemszögéből láthatjuk a dolgokat: megérthetjük mit miért gondol és csinál.

A legsikeresebb üzletemberek számára is kiemelten fontos, hogy időt szakítsanak az olvasásra: 86 százalékuk választja egy jó könyv társaságát a televízió helyett. Warren Buffett karrierje kezdetén például naponta akár 600-1000 oldalakat is olvasott.

A közelmúltban egy egyetemi professzor és egy olvasás-szakértő magyarázta el pontosan, miben rejlik a jó könyvek ereje. Mielőtt belemerülnek az idegtudományba, egy szórakoztató példával kezdenek: annak érdekében, hogy jobban beleképzelje a karakterek életébe magát, Niccolò Machiavelli, olasz író, filozófus, politikus, korának egyik legnagyobb hatású gondolkodója például sokszor aszerint öltözött fel, ahogy az éppen olvasott könyv karaktereit elképzelte, ráadásul még képzeletbeli vitákat is vívott velük.

A téma kutatói szerint, amikor elmélyedünk az olvasásban, nem csak az agy azon részei lépnek működésbe, amelyek dekódolják az olvasott mondatokat. Az agyunk valójában tükrözi a karakterek tetteit és érzéseit.

Tehát ha valaki például éppen úszik a történet szerint, az agyunk azon részei is aktiválódnak, mintha mi magunk is úsznánk egy medencében. Hiába fikció az, amit olvasunk, az agy olyan régióit aktiváljuk vele, amelyek igazodnak ahhoz, amit a karakterek éreznek és csinálnak. Amikor azt olvassuk, hogy Anna Karenina rálépett a vasúti sínekre, az agyunk motoros funkciókért felelős része azt az érzetet kelti, hogy vele együtt lépünk a vesztébe. Amikor egy selymes ruháról vagy csörgő falevelekről olvasunk, az agyunk érzékelésért felelős részei aktiválódnak.

Tehát nem csak olvassuk a könyvet, neurológiai szinten át is éljük azt, a szereplőkkel együtt.

Az egyszerű, hétköznapi értelemben vett olvasás megragad a különféle szövegek dekódolásánál, amelynek célja az információ megszerzése. A szórakoztató, internetes tartalmak sokkal felületesebbé teszik az olvasóikat: az effajta szövegek olvasásából általában hiányoznak a személyes vagy többoldalú nézőpontok, emiatt pedig sokkal könnyebben és gyorsabban elfelejtjük őket. BF