Baán László: Nem fog csúszni a Liget-projekt a koronavírus miatt

Hírek2020. jún. 26.Bozay Gergely

Akár felére is csökkenhet a Szépművészeti Múzeum tervezett bevétele a járványhelyzet okozta kényszerű bezárás és a várhatóan minden kulturális intézményben visszaeső látogatószám miatt – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Baán László, a múzeum főigazgatója. Hozzátette: bízik abban, hogy ha nem lesz újabb járványhullám, ősztől új lendületet vesz a turizmus és a múzeumok látogatottsága is emelkedni fog. A Liget-projekttel kapcsolatban közölte, hogy a megvalósításban nem várható semmiféle csúszás, így hamarosan elkészül a Dózsa György úti mélygarázs, s a jövő év végére átadják a Magyar Zene Házát és a Néprajzi Múzeumot is.

A koronavírus-helyzet, az ezzel kapcsolatos bezárások hogyan érintették a múzeumi életet, milyen veszteségeket okozott a járvány?

A bezárás a látogatók távolmaradása okán komoly anyagi veszteséget okozott az elmúlt hónapokban a Szépművészeti Múzeumnak és a többi múzeumi intézménynek is. Idén tavasszal két időszaki kiállításunkat, a Szépművészeti Múzeumban a II. Amenhotep és kora címűt, a Nemzeti Galériában pedig a preraffaelita művészetet bemutató tárlatot kellett törölni a járványveszély miatt.

De szerencsére, mivel állami intézmény vagyunk, a fenntartó támogatásának köszönhetően átvészeltük a nehéz időszakot, és nem kellett senkit elbocsátanunk az munkatársak közül. A bezárás alatt a múzeum az online világban erősítette a jelenlétét, többek között a múzeum honlapján virtuális tárlatokat kínáltunk a közönségnek. Ilyen volt a Magyar Tájak című kiállításunk, amelyet a trianoni békediktátum 100. évfordulójára állítottunk össze, s amelyet már több százezren tekintettek meg.

A járványügyi megszorítások enyhítésével a múzeumok most újranyithatnak, mi is így teszünk, természetesen bizonyos óvintézkedések bevezetésével, hiszen az itt dolgozókat és a látogatókat is védeni kell.

Az állandó tárlataink mellett Dürer kora címmel nyílt időszaki kiállításunk, amelyre a múzeum európai rangú grafikai gyűjteményében lévő rajzokból és metszetekből válogattunk ki mintegy félszáz művet. Hasonló válogatást a német rajzaink legjavából utoljára öt évtizede láthattak a látogatók.

Az idei évben nagy bevételkiesésre számítok, ami elérheti az eredetileg tervezett éves bevételünk akár felét is. Ugyanakkor reméljük, hogy az október végére tervezett Cézanne-tól Malevicsig című nagyszabású, csaknem ötven Cézanne, s összesen több mint száz remekművet bemutató kiállításunk megnyitása nem kerül veszélybe.

Biztos vagyok benne, hogy ha nem lesz második hulláma a koronavírus-járványnak, akkor ősszel új lendületet vesz a turizmus, és sok külföldi fog újra ellátogatni hazánkba.

Budapest az elmúlt egy évtizedben a statisztikák szerint kiemelten kedvelt európai úti céllá vált.

Milyen arányt képviselnek a Szépművészeti Múzeum költségvetésében a jegybevételek?

Nálunk nagyjából 30-35 százalékot tesz ki a saját bevétel, és 60-65 százalék az állami támogatás. Egyébként ez a szám Magyarországon belül a múzeumokat tekintve talán a legnagyobb arányú saját bevételt jelent, annak köszönhetően, hogy immár másfél évtizede a Szépművészeti a leglátogatottabb hazai múzeum.li

Ön a Liget projekt miniszteri biztosa is. Okozott-e bármiféle problémát, vagy esetleg csúszást a koronavírus-járvány?

A megvalósítás tovább folyt a járvány ideje alatt is, egyetlen munkahelyen sem regisztráltak fertőzést: a projekt az ütemtervnek megfelelőn halad, nem várható semmilyen csúszás.

A két készülő, kiemelkedő kvalitású új épület, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum építése is a terveknek megfelelően halad, rövidesen szerkezetkész állapotba kerülnek, s 2021 végére a tervek szerint mindkettő elkészül. Az évtizedekig a felszínen, az egykori Felvonulási téren parkoló autók a térszint alá költözhetnek, a Dózsa György úton ugyanis egy nagy – 800 férőhelyes - mélygarázs épül, amit most szeptemberben adunk át. E kapcsán fontos megemlíteni, hogy a szándékaink szerint a környéken lakók kedvezményes áron parkolhatnak majd itt. A Liget projekt megvalósítása során zajló viták kapcsán mindig leszögezzük, hogy a Városligetben a zöldterületek aránya nem csökkenni, hanem növekedni fog: a projektnek köszönhetően a mostani 60 százalékról 65 százalékra, amely több tízezer négyzetméternyi zöldfelület-gyarapodást jelent majd a parkban, a jelenleg leaszfaltozott felületek részbeni egyjelentős részének újrazöldítése révén.

A zöldfelületi és a pihenő-rekreációs funkciók fejlesztése is folyamatosan zajlik, a nyár végén újabb sportpályákat, a megújított Kis botanikus kertet és egy új, két kilométeres, kivilágított futókört is át fogunk adni.

Talán kevesen tudják, de a Liget projektnek része az egykori, bezárt Szabolcs utcai kórház területén felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ megvalósítása is, ahol a Szépművészeti, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum mintegy 350 000 műtárgya kap világszínvonalú otthont. A Liget projekt már megkezdett elemei jól haladnak, de három épület, az elbontott Petőfi Csarnok helyén építendő Új Nemzeti Galéria, a Közlekedési Múzeum újjáépítésével megvalósuló Magyar Innováció Háza és az 50-es években elbontott Városligeti Színház visszaépítése kapcsán vita van a kormány és a Főváros között.

A Főváros jelenleg nem ért egyet ezek megépítésével, de bízom benne, hogy lesz olyan politikai helyzet, amikor egy okos kompromisszummal sikerül megegyezni ezeknek a kiemelkedő jelentőségű kulturális beruházásoknak a folytatásáról is.

Emlékeztetnék, hogy az Atlétikai Stadion kapcsán egy jó megállapodással sikerült rövid idő alatt feloldani az ellentétet a a Főváros és a kormány között, ezt a jelenleg legnagyobb európai kulturális fejlesztés, a Liget projekt esetében is lehetségesnek és kívánatosnak gondolom. Biztos, hogy ehhez még időre van szükség, de nincs semmiféle szoros határidő kényszer: hasonló viták a múltban Magyarországon, de világszerte is évekkel tudták meghosszabbítani számos kiemelkedő fontosságú, s a megvalósítás után a legszélesebb körű elismertségnek örvendő fejlesztés megvalósítását.

Milyen most a Liget projekt társadalmi támogatottsága a felmérések szerint?

Az elmúlt években sok alaptalan híresztelés látott napvilágot a projekt kapcsán, melyek mögött sokszor politikai szándékok húzódtak meg, és amelyek teljesen hamis, a tényekkel köszönőviszonyban sem lévő állításokkal démonizálták a Liget tervezett megújítását.

A projekt előrehaladtával egyre szélesebb körben lesz nyilvánvaló, hogy nem betonozzák le, nem „építik be” a Városigetet, sőt a Liget projektnek köszönhetően zöldebb és minden tekintetben vonzóbb lesz az ország legrégebbi közparkja. Nemrég készült országosan és a fővárosban is egy-egy nagy, reprezentatív felmérés, ahol a személyesen megkérdezetteknek pontos látványterveken mutatták meg, hogy valójában mi is fog megépülni és minek a helyére a Liget-projekt keretében.

A kutatás eredménye szerint elsöprő többség, a fővárosiak 70, országosan pedig a megkérdezetteknek 80 százaléka támogatta a fejlesztés teljes körű megvalósítását. Kiemelném még azt is, hogy a Liget projekt keretében eddig átadott létesítményeket, a felújított Szépművészeti Múzeumot, a Nagyjátszóteret, a Millennium Házát, az ifjúsági sportpályákat, a kutyás élményparkot mind nagyon szeretik az emberek. Az eddig átadott fejlesztések fogadtatása jelzi, hogy jó úton haladunk. Az radikális ellenzőknek igazán csak egy esélyük marad: az, ami nem valósul meg, hiszen arról - ahogy eddig, úgy ezután is - bármi rosszat lehet mondani, mivel nem lehet kisétálni a Ligetbe és a valóságban, személyesen leellenőrizni a vádak igazságtartalmát.

Ne feledjük el, hogy annak idején a Lánchíd vagy a Parlament megépítésénél is legalább olyan nagy viták zajlottak, mint most a Liget projekt kapcsán, de szerencsére megvalósultak a tervek és máig büszkék vagyunk ezekre a nagyszerű alkotásokra - ma már felfoghatatlan, hogy bárki is meg akarta torpedózni a megvalósításukat. Biztos vagyok benne, hogy ugyanígy lesz ez a Liget projekt esetében is.