Bajban az ipar, rossz számok érkeztek

Hírek2024. aug. 7.Növekedés.hu

A hazai gyengébb kereslet és a külpiai konjunktúra visszaesése is látszik a friss ipari adatokon. Júniusában az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - a KSH adatai szerint.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 júniusában. Havi összehasonlításban három hónap visszaesés után azonban kis mértékű emelkedés mutatkozik.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 májusához mérten 0,5%-kal emelkedett.

  • A feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkent a termelés volumene.
  • Csak két alág kibocsátása nőtt: a vegyi anyag, termék gyártásáé, valamint a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységé.
  • Az ipari termelés az év első hat hónapjában 3,3%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,5%-kal nőtt.

A lakosság visszafogott vásárlásai és a külpiacaink gyengébb felvevőképessége miatt az ipar a 2021-es szint alatt teljesít.

A külső környezet továbbra sem kedvező, így pedig az ipar a beruházások ellenére is lefelé húzza a GDP-t - írja kommentárjában Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

Meghatározó a német gazdaság helyzete, ahol a szintén ma beérkezett júniusi ipari termelési adatok szintén a magyarhoz hasonló képet mutatnak, bár ott a havi alapú növekedés a magyarnál nagyobb, 1,4 százalékos volt, az éves alapú visszaesés (munkanaphatástól tisztítva) kicsit nagyobb, 4,1 százalék.

Egy adat alapján óvatosan vonnék le hosszabb távú következtetést a német ipar vonatkozásában – meglátjuk, hogy a következő hónapban is tud-e növekedést felmutatni havi alapon vagy inkább egy lefelé korrekció valósul meg.

Kedvező hír lehet ugyanakkor, hogy a Német Statisztikai Hivatal a járműgyártás pozitív eredményét emelte ki (7,5 százalékos havi alapú bővülés), ami remélhetőleg hat a magyar adatokra is.

Visszatérve tehát a magyar adatokra: jól látszik (és nem vártunk mást), hogy az ipar a második negyedévben érdemben visszahúzta a gazdaság növekedését.

Az is látszik, hogy a német gazdaság, mint legfontosabb exportpiac helyzete továbbra is meghatározó, érdemi együttmozgás van a magyar és a német adatok között.

Így persze fontos, hogy legyenek Magyarországon beruházások, de az, hogy a létrejövő gyártókapacitások termékei iránt legyen külső kereslet, az is elengedhetetlen.

Ezen belül is fontos a járműgyártás, illetve az akkumulátorgyártás helyzete, melyek az előző hónapokban kedvezőtlenül teljesítettek, mostani teljesítményük pedig majd a második becsléből derül ki (itt ismét hangsúlyozni kell a munkanaphatástól megtisztított adat fontosságát).

Ez fogja meghatározni a következő hónapok folyamatait is – bár gyors felpattanásra az éves indexekben nem számítok, de jó lenne legalább havi alapon pozitív indexeket látni, azonban kérdés, hogy ez tartósan miért következne be egy kedvezőtlen nemzetközi környezetben - írja Regős Gábor.