Kiábrándító GDP adat érkezett: gyengébben húz az ipar, és hiányoznak az uniós pénzek

Hírek2024. júl. 30.Növekedés.hu

Negyedéves összehasonlításban 0,2 százalékal mérsélődött a hazai GDP, bár a tavalyi, recessziós évhez képest 1,5 százalékos a bővülés. Az ipar rosszabb teljesítménye, a gyengébb külső konjunktúra miatt az export visszafogottsága, és az uniós források hiánya látszik az adatokon.

Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 II. negyedévében a nyers adatok szerint 1,5%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3%- kal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket - írja a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2%-kal csökkent.

Az első félévben a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5%-
kal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben az építőipar és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak teljesítménye, valamint a termékadók és -támogatások egyenlegének alakulása járult hozzá.

A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése.

Az ipar teljesítményét a gyenge külső kereslet határozza meg elsősorban az autó- és akkumulátoriparban.

A belső kereslet mindezt nem tudja ellensúlyozni: a béremeléseknél kisebb mértékben javulhatott a hazai kereslet, ami a kiskereskedelmi adatokból kiderült.

A szolgáltatásoknál is a vártnál gyengébb lehet a teljesítmény, hogy mennyivel, az a később megjelenő részletes adatokból kiderül.

Az éves összehasonlításban az 1,5 százalékos növekedés pedig az alacsony bázisnak is köszönhető, tavaly a második negyedévben ugyanis 2 százaléknál nagyobb volt a visszaesés.

Ha összeadjuk az összes EU-s forrást, amelyet az Unió visszatart akkora összeget kapunk, amelyből Budapest éves költségvetését 16-szor ki lehetne fizetni.

Mintegy 19 milliárd euró van zárolva – árulták el a növekedés.hu-nak az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleténél.

A legnagyobb magyarországi vállalat a MOL tavalyi adózás előtti eredményénél úgy tízszer nagyobb összegről van szó.

Átváltva úgy 7 530 milliárd forintról van szó. Ez magában foglalja a Kohéziós Politika alá tartozó alapokat, a költségvetési feltételességi mechanizmushoz kötődő kifizetéseket, valamint az RFF-be tartozó összegeket.

A második negyedéves GDP adat a vártnál kedvezőtlenebb, ezért az éves növekedési előrejelzést módosítani kell majd.