Bankszövetségi elnök: az átmeneti adóteher mellett is stabilan tud működni a bankszektor

Hírek2020. ápr. 9.Növekedés.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter mai bejelentése szerint egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke a Pénzügyminisztériumban történt mai miniszteri egyeztetést követő az alábbi nyilatkozatit tette: 

"A veszélyhelyzet alatt a bankszektornak 4 szerepben kell helytállnia:

1. Gondoskodunk az ország pénzügyi vérkeringéséről, stabilan és biztonságosan működtetjük a pénzforgalmat és a fizetési rendszereket. A bankfiókok továbbra is rendelkezésre állnak, de láthatóan több ügyfelünk számítógépről és mobiltelefonról az otthonuk biztonságából intézik bankügyeiket.

2. Gondoskodunk ügyfeleink és több tízezer munkatársunk minél nagyobb biztonságáról, minden ésszerű óvintézkedést megteszünk.

3. Fenntartjuk a hitelezést, hiszen fontos, hogy a pénzügyi vérkeringés mellett a gazdaság motorja is tovább működjön – ebben sokat segítenek a Kormányzat ezen a héten bejelentett gazdaság-védelmi és gazdaság ösztönzési programjai, melyeket a Magyar Nemzeti Bank szintén ezen a héten bejelentett jelentős intézkedései tovább erősítenek. Ezen programok jelentősen hozzájárulnak a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági élénkítéshez.

4. Szolidárisak vagyunk az egész társadalommal, így az évente százmilliárd forintos nagyságrendben befizetett egyéb adó és a 9 hónapos hitel moratórium mellett a most ránk szabott, Pénzügyminiszter úr által említett átmeneti terhet is befizetjük. A magyarországi bankszektor ezzel együtt is stabilan tud működni, melyre nagy szükség is van, hiszen néhány hónap múlva a gazdaság élénkítésében jelentős feladat fog ránk hárulni."