Bíróság állította le a Tesla német gigagyárának előkészítő munkálatait

Hírek2020. feb. 19.Növekedés.hu

Környezetvédők kérésére egy bírósági ítélet arra utasította a Teslát, hogy átmenetileg függessze fel németországi gyárépítésének előkészítő munkálatait. Az elektromos autógyártó már jó ideje egy Berlinhez közeli erdő kitermelésén dolgozik, ahol első európai autó- és akkumulátorgyárát akarja felépíteni.

A bíróság hangsúlyozta: a felfüggesztés egyelőre átmeneti jellegű.

A környezetvédők azért tiltakoznak, mert megítélésük szerint a gyár fenyegeti a térség élővilágát és vízkészleteit.

A Tesla főnöke, Elon Musk tavaly novemberben széles nyilvánosság mellett jelentette be, hogy az ország keleti részén, a Brandenburg tartományban fekvő Grünheide körzetében építi meg hatalmas európai „gigagyárát”.

A gyárépítés terve azonban éles vitákhoz vezetett a környezetvédők, illetve a vállalkozásokat támogató kereszténydemokrata és szabaddemokrata politikusok között. Utóbbiak attól tartanak, hogy a huzavona kedvezőtlenül befolyásolhatja vonzó német üzleti környezetről világszerte kialakult, kedvező képet.

A jelenlegi helyzet jól érzékelteti, mekkora kockázatot vállalt fel a Tesla, amelynek nincs hivatalos engedélye a gyár felépítésére. A német környezetvédelmi minisztérium csupán azt válaszolta az amerikai cég kérelmére, hogy „saját kockázatára” megkezdheti a terület előkészítését - számol be a BBC.

Az eddigi munkálatok mintegy 91 hektár erdő letisztítását, több ezer fa kivágását célozzák, amely rendkívüli mértékben felháborította a Green League (Zöld Liga) nevű környezetvédelmi szövetség tagjait.

A Tesla Brandenburg tartományától közel 300 hektárt (több, mint 400 futballpálya méretű területet) vásárolt meg a 2021-ben elindítani tervezett gyár részére. A körülbelül 12 000 embert foglalkoztató üzemben évi 500 ezer autót akar előállítani.

A vállalat azonban versenyt fut az idővel, mivel Németország nagy autógyártói is komoly összegeket fektetnek az új, elektromos autók építését célzó technológiákba.

Helyi médiajelentések szerint a Tesla megígérte, hogy együttműködik a környezetvédőkkel és a térségben élő erdei hangyák, gyíkok és denevérek kolóniáit biztonságos helyekre telepíti át.