Botrányba keveredett, és lemondott a világ egyik vezető bankjának vezetője

Hírek2021. nov. 1.Növekedés.hu

Bejelentette lemondási szándékát hétfőn Jes Staley, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi szolgáltató csoport, a Barclays vezérigazgatója, miután a brit felügyeleti hatóságok kivizsgálták, hogy milyen kapcsolatok fűzték a szexuális bűncselekményekért elítélt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberhez - írja Euronews.

A Barclays annyit közölt, hogy a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága (Financial Conduct Authority, FCA) és a Bank of England pénteken ismertette a céggel a vizsgálat előzetes eredményét - írja az Euronews.

A felügyeleti hatóságok megállapításai nyomán, és tekintettel arra is, hogy Staley e megállapításokat hivatalos fórumokon "vitatni kívánja", az igazgatótanács és Staley közös megegyezéssel úgy döntött, hogy a vezérigazgató távozik a Barclays-csoport éléről.

A Barclays közleménye hangsúlyozza: a vizsgálat nem állapította meg, hogy Jes Staley az Epstein terhére rótt bűncselekmények bármelyikéről tudott volna, vagy e bűncselekményeknek tanúja lett volna.

Lemondása nyomán egyévi javadalmazásának megfelelő összeget, 2,4 millió fontot, több mint egymilliárd forintot vehet fel végkielégítésként.

A BBC információi szerint vezérigazgató nem ért egyet a belső vizsgálat eredményével, és állítja, csak szakmai kapcsolatot ápolt Epstein-nel, aki hosszú ideig a bank ügyfele volt.

A BBC arra is felhívja a figyelmet, hogy Staley hét éven belül az ötödik vezérigazgató, aki távozni kényszerül a bank éléről.

Jeffrey Epstein korábban a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de annak az évnek az augusztusában holtan találták börtöncellájában. 

Staley a Barclays vezérigazgatói tisztségének átvétele előtt a JP Morgan amerikai bankcsoport igazgatótanácsának tagja volt, és már korábban elismerte, hogy Epsteinnel évekig kapcsolatot tartott még azután is, hogy az egykori mágnást 2008-ban először elítélték.