Brazília agrárnagyhatalom lett, de hatalmas árat fizettünk érte

Hírek2019. aug. 30.Növekedés.hu

Mára Brazília szójanagyhatalommá vált: többet termel mint az USA, és a szarvasmarha-exportban is elhúzott. Ennek azonban órási az ára: az agrártermelés bővülése jórészt az erdők "kitisztításával" szerzett földeknek köszönhető. Jair Bolsonaro elnök átmeneti időre betiltotta az új területek felégetését.

Bár Brazília még mindig nem tért magához a 2014-16-os visszaesésből, erre az évre is mindössze 0,8 százalékos GDP növekedés várható. Ám a mezőgazdaság két területen is jó eredményt tud felmutatni: a szója- és a szarvasmarha-kivitelben.

Brazíliai erdőtüzek  A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdőtüzekről a Terra és az Aqua MODIS műholdak által 2019. augusztus 15. és 19. között megfigyelt területeken. A látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttes, a VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) által készített éjszakai felvételen a tüzet a narancssárga színek jelzik, a városok fehérek, az erdős területek feketék, a trópusi szavannák szürke színűek. MTI/EPA/A NASA Earth Observatory

A mostani pusztító tüzek egy részének oka, hogy a földműves gazdák maguk gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek több megművelhető, legelőként vagy szántóföldként használható területet. Az erdőtüzek számának emelkedése miatt tegnap - erősen megkésett lépésként - két hónapra "területtisztítási tilalmat" rendelt el a brazil kormány, bár ennek hatékonyságát sokan vitatják. A tisztítások nagy része ugyanis már eddig is illegális volt, és kevesen kaptak érte büntetést.

Az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés és az állattenyésztés bővülése. Az 1980-as évek elején Brazília még csak 14 millió tonna szóját takarított be, ez a szám jövőre már 123 millió tonnára fog nőni, ami világelső.

Brazília ma már a világ egyik legnagyobb marhahús-exportőre és legnagyobb szójatermelője is.

Megelőzi az USA-ét, ahol 104.6 millió, Argentínánál 53 millió, Kínánál pedig 17 millió tonnára becsülik a termelést.

A Mongabay weboldal adatai szerint 1970 óta több mint 792 000 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a mezőgazdaság terjeszkedése érdekében.

A brazil szójatermelési adatokon jól látszik. hogy meredek emelkedés indult 2010-2011-ben, és a jelenlegi brazil kormány is a mezőgazdasági termelés bővítése mellett foglalt állást.

Ha ez a tendencia folytatódik, az súlyos következményekkel járhat: a brazil esőerdő körülbelül 3 millió növény- és állatfajnak ad otthont, és létfontosságú szerepet játszik a globális felmelegedés szabályozásában.

Január óta közel 80 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma Brazíliában, jelenleg is 1750 erdő ég, a brazil kormány 44 ezer katonát rendelt ki eddig az oltást segíteni. 

A műholdfelvételek szerint nemcsak Brazíliában, hanem Peruban, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában is észleltek erdőtüzeket. Jair Bolsonaro brazil elnök szerdán jelentette be, hogy jövő héten találkozik dél-amerikai vezetőkkel, hogy közösen lépjenek fel a helyzet javításának érdekében.