Putyin élénkítőcsomagot dob be - nem a szankciók, Kína miatt van bajban

Hírek2019. aug. 30.Sz.A.

Bár közvetlenül nem Moszkva ellen irányul, a kereskedelmi háborút – Kínán keresztül – mégis nagyon megérzik az oroszok. Az export zuhanása alaposan keresztülhúzta a kiviteltől erősen függő Kreml gazdasági terveit. Putyin 400 milliárd dolláros élénkítő programot indít. A lakosság hitelekbe menekül.

A nyersanyagexporttól nagyon is függő Oroszországnak nagyon érzékeny veszteséget okoz a kereskedelmi konfliktusok miatt kialakult piaci helyzet, főleg a nyersanyagárak és a (Kína felőli) kereslet csökkenése.

Az ország export teljesítménye májusban 14 százalékot, júniusban pedig 11 százalékot esett a tavalyi évhez képest, a kivitel egyébként tavaly augusztus óta összességében csökkenő tendenciát mutat.

„Nyilvánvaló, hogy a kereskedelmi háború és a globalizációtól való elzárkózás érezteti a hatását a világgazdaságban, ez többek között az iparcikkek és a nyersanyagárakat is súlyosan érinti”- nyilatkozta Maxim Oreskin gazdasági miniszter.

Oroszország külkereskedelmi aktívuma (millió USD)

Oroszország külkereskedelmi mérlege

Donald Trump elnök Kínával folytatott kereskedelmi háborúja éppen akkor ingatta meg a globális gazdasági rendszert, amikor az orosz kormány az ország gazdasági teljesítmény növekedésére számított a megnövelt állami beruházásoknak köszönhetően - írja a Bloomberg. A lap szerint az orosz gazdasági miniszter erős nyomás alatt van, a zsugorodó bevételek ugyanis Vlagyimir Putyin népszerűségének megcsappanásához, és egyre gyakoribb tüntetésekhez vezettek.

Az orosz gazdaság mindössze 0,5 százalékot nőtt éves alapon az év első három hónapjában, negyedéves alapon pedig 0,4 százalékos a visszaesés mértéke.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a második negyedévben még a legjobb esetben is csak 0,8 százalékos növekedés várható, „az orosz gazdaság erősen stagnál, illetve szinte csökkenő tendenciát mutat". Idén visszafogottabb az olajkitermelés is.

Az állami, 400 milliárd dolláros új élénkítő program segítségével várhatóan javulhat az ország gazdasága 2019 második felében.

Az úgynevezett Összehangolt Nemzeti Program egyik célja, hogy 2024-ig legalább 50 százalékkal növekedjen az egy főre eső GDP. A program keretein belül az infrastruktúra fejlesztésére szánják a legtöbbet, több mint 98,3 milliárd dollárt, ezután következik a kereskedelemre, az otthonteremtésre és a digitális gazdaságra szánt 88,7 milliárd dollár.

Moszkvát érzékenyen érintik azok a szankciók is, miszerint amerikai befektetők nem vásárolhatnak devizában kibocsátott orosz állampapírokat.

Ez továbbá korlátozza az ország hozzáférését a nyugati szakemberekhez és alapokhoz, melyek a gazdaság helyreállításához szükségesek lennének – írja a Moody's Investors Service.

A Nemzetközi Valutaalap számításai szerint a nemzetközi büntetőszankciók 2014 óta mintegy 0,2 százalékpontnyi visszaesést okoztak az éves gazdasági fejlődésben. Idén 3,2 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos növekedést jósolnak. A lassulás ellenére pozitívum, hogy a 2014-es szankciók bevezetése utáni magas inflációt sikerült letörni, és a rubel árfolyamát is stabilizálták.

A Bloombergnek nyilatkozó szakemberek szerint „az orosz exportcikkekre akkor csökken a kereslet, amikor Kína kilátásai bármilyen formában romlanak, hiszen a kínai piac kiemelten fontos része az orosz gazdaságnak. Minél rosszabb Kínának, annál rosszabb Oroszországnak.”

A lakosság eközben hitelekbe menekül, hogy a korábbi életszínvonalát tartani tudja, a lakossági hitelek aránya a GDP 17,5 százalékára emelkedett.

Az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt a fogyasztási hitelek állománya, ezek közel fele mögött semmiféle fedezet nincs, szabad felhasználású hitelek, melyek kamata 20-25 százalék körüli - írja a Financial Times.

A fogyasztási hitelek magas aránya adósságbuborékot alakított ki - figyelmeztetett az orosz gazdasági miniszter, Vlagyimir Putyin elnök pedig úgy nyilatkozott, hogy a bankoknak nem szabad felelőtlen költekezésbe hajszolniuk a lakosságot. 

Egy állami felmérés szerint az oroszok egyharmada nem tudja a számláit fizetni, hó végére nem marad pénze, hétmillióan pedig a fizetésük felét adósságtörlesztésre fordítja.