Brexit napról napra: a királynő szentesített

Hírek2019. ápr. 9.Fellegi Tamás

A Lordok Háza jóváhagyta, a királynő pedig szentesítette azt a képviselői indítványt, amely szerint megegyezés nélkül nem hagyhatja el az Egyesült Királyság az Európai Uniót.

Királyi szerep

Mindössze négy nap volt még hátra az éppen aktuális kilépési időpontig, amikor sor került a brit parlament felsőházának döntésére, ezt követően az uralkodói szentesítésre. Minden törvényt, amelyet elfogad a parlament, a mindenkori királynak vagy királynőnek is el kell fogadnia ahhoz, hogy törvénnyé váljon. Ezt meg is tagadhatja az uralkodó, erre azonban a Guardian szerint 1707 óta nem került sor, így csak formalitásnak tekinthető.

Most azonban nagyon is lényeges, hogy gyorsan zajlott le a folyamat (noha a parlament felsőházában próbálták lassítani), mivel így törvénnyé vált, és kötelezi a miniszterelnököt, hogy megegyezés hiányában kérjen hosszabbítást az Európai Unió 27 tagjától, esetleg az utolsó pillanatban törölje a kilépést, ha ez nem sikerül.

Feladták a leckét

Ez egyúttal az EU-nak is feladja a leckét: egy brit törvény nyilván nem vonatkozhat az Unió egészére, azonban ilyen körülmények között nehezebb olyan döntést hozni, hogy elég volt az időhúzásból, nincs hosszabbítás, így a holnapi rendkívüli EU-csúcson mindenképpen fel kell ajánlani valamilyen dátumot.

Theresa May most nem bízza a véletlenre, hogy a 27-ek milyen dátumot ajánljanak neki: ma saját parlamentjétől kér felhatalmazást, hogy ez június 30. legyen. A parlament persze módosíthat, de a miniszterelnök mozgástere szűk, mivel hosszabb kiterjesztés esetére pártja fanatikus kilépéspárti szárnya fenyegeti munkájának ellehetetlenítésével, ez az időpont viszont az EU-nak kínos, mivel egyszer már elutasította, és nem is logikus egy, az európai parlamenti választások után egy hónappal lejáró kiterjesztés.

A kör négyszögesítése

Az Egyesült Királyságnak ugyanis ebben az esetben részt kell vennie az európai parlamenti választásokon, de új képviselőik hivatala egy hónap után mindjárt meg is szűnhet, ráadásul a jelenlegi rendkívül feszült brit belpolitikai helyzetben a választásokon a két nagy párt leszerepelhet, különösen a konzervatívok, így a pártnak fontos lenne, hogy ne kelljen eljutni a választásokig, május 22-ig létrejöjjön a kilépés.

Erre jelenleg csak egy mód lenne: ha May és az ellenzéki Munkáspárt meg tudna egyezni, egyelőre azonban nem közeledtek az álláspontok. A Munkáspárt minimum vámuniót szeretne, de lehetőleg egy olyan népszavazást is, amely a megegyezést szentesíti, a miniszterelnök viszont nem ajánlotta fel a vámuniót, mivel pártja keményvonalas része ugyancsak fenyegeti erre az estre.

Üres tarsoly

Ma és különösen holnap felgyorsulnak az események: May Merkellel majd Macronnal találkozik, holnap pedig szembenéz a 27 európai vezetővel. Ha ma nem jut egyezségre az ellenzékkel (kevés esély van rá), ismét üres tarsollyal megy, ahogy az amerikaiak mondják, az úton egy kicsit odébb görgetni a konzervdobozt.