Csökkentek a recessziós félelmek Amerikában

Elemzések2019. ápr. 9.Harsányi Péter

Az erős foglalkoztatottsági adatok segíthetnek eloszlatni a recessziós félelmeket az Egyesült Államokban. Összefoglaltuk a legfontosabb fejleményeket.

A februári harmatgyenge adatok után ismét magára talált a munkaerőpiac az Egyesült Államokban és a foglalkoztatottság márciusban 196 ezer fővel bővült, meghaladva ezáltal a 172 ezer fős piaci konszenzust. A legnagyobb mértékben az egészségügyi, valamint az irodai, szellemi foglalkozású területeken volt tapasztalható bővülés. Emellett enyhén felfelé módosították a februári foglalkoztatottsági számokat 20 ezer főről 33 ezer főre.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 3,8 százalékon stagnált, míg a bérek ezúttal kicsit visszafogottabban, 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Miért volt különösen fontos a pénteki adat?

Februárban a foglalkoztatottság alig bővült, aminek következtében felerősödtek a recessziós félelmek a piacon. A februári gyenge számok azonban több egyedi tényezővel magyarázhatók, úgymint:

  • extrém időjárási körülmények januárban és februárban
  • decemberben és januárban 300 ezer fő felett, azaz a historikus átlagot igencsak meghaladóan bővült a foglalkoztatottság
  • az öthetes kormányzati leállás számottevő negatív hatása.

Mennyire örülhetünk a friss számoknak?

Az erős foglalkoztatottsági számok a gyengébb februári olvasatot követően komoly jelentőséggel bírnak, ugyanis egy újabb, a konszenzust alulmúló foglalkoztatottsági adat viszonylag nagyobb sokkot jelenthetett volna a kockázatvállalási étvágynak.

További pozitívum, hogy a munkanélküliségi ráta továbbra is történelmi mélységekben tartózkodik.

Mindazonáltal a mai foglalkoztatottsági adat nem éri el a tavalyi 220 ezer fős átlagot, illetőleg a bérek növekedési üteme lassabb volt a korábbi hónapok magasabb értékeihez képest. A bérek gyorsabb ütemű növekedése pedig érdemben hozzájárulhatna a maginfláció emelkedéséhez, amit a Fed nyíltpiaci bizottsága is szorosabban figyel. Egyelőre tehát egészségesnek mondható a foglalkoztatottság bővülésének üteme, miközben a munkaerőpiac túlhevülésének a kockázata mérsékelt.

Mit mond a Fed?

A Fed jegybankárai nem várnak recessziót idén és jövőre, a gyengébb első negyedéves gazdasági teljesítmény inkább átmeneti jellegű volt.

Jelenleg sokkal kedvezőbbek a kilátások, mint az év elején, aminek köszönhetően már magasabb, 2,1 százalékos első negyedéves GDP növekedést vár az atlantai Fed az Egyesült Államokban. Néhány héttel korábban sokkal borúsabbak voltak a kilátások, az előrejelzések akkor még csak 0,2 százalékos első negyedéves bővülésről szóltak.

A mai adatok ezenkívül csökkentették annak az esélyét, hogy a Fed az idei évben kamatot vágjon a gyengébb makrogazdasági adatok következtében, amitől korábban több elemzőház is tartott.

Mit áraz a kötvénypiac?

A kötvénypiaci befektetők egyelőre pesszimistábbak a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, ugyanis a hozamgörbe az Egyesült Államokban rendkívül lapos. A rövid hozamok a jegybanki szigorításnak köszönhetően megemelkedtek az elmúlt negyedévekben, míg a hosszú hozamok a csökkenő inflációs várakozások nyomán lefelé süllyedtek.

Jelenleg tehát fennáll annak a kockázata, hogy inverz alakú legyen a hozamgörbe, vagyis a 3 hónapos hozamok meghaladják a hosszú, 10 éves hozamokat. Amikor ez az állapot az elmúlt évtizedekben bekövetkezett, akkor nagy valószínűséggel egy-két éves csúszással recesszióba süllyedt az Egyesült Államok gazdasága. Jelenleg azonban sok közgazdász azzal érvel, hogy ezúttal másképp lesz.

Ide mehet amit csak akarsz