Brit tanulmány: Akár kétszer halálosabb lehet a brit variáns a korábbiaknál

Hírek2021. márc. 15.Dajkó Ferenc Dániel

Harminc vagy akár 100 százalékkal halálosabb a Covid-19 brit variánsa, mint a korábban kimutatott domináns változatok - derül ki egy nemrég közzétett brit tanulmányból.

Akár kétszer halálosabb is lehet a brit variáns a korábbiaknál a British Medical Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint.

A kutatás során az új vírus variáns (B.1.1.7 néven hivatkozhatunk rá) által Nagy-Britanniában megfertőződött emberek halálozási rátáját hasonlították össze, a Covid-19 egyéb változatát elkapók adataival. Ennek nyomán arra jutottak, hogy az új változat mortalitási rátája jelentősen magasabb, mint a korábbiaké - írja a Reuters.

Az immár B.1.1.7 néven ismert variánst először az Egyesült Királyságban mutatták ki tavaly szeptemberben, azóta legalább száz másik országban is megjelent.
A genetikai kódjában 23 mutációt mutattak ki, ami összességében soknak mondható. Ezek közül, sajnos némelyik azt segíti elő, hogy a kórokozó jelentősen könnyebben fertőzzön.

A kutatók szerint akár 40-70 százalékkal könnyebben továbbadható, mint a korábban domináns variánsok. Az említett tanulmány szerint, amit a British Medical Journal szaklapban közöltek múlt Vasárnap, 54 906 COVID-19 fertőzöttre 227 halott jutott, ha az új variánst kapták el, még ezzel szemben azonos számú páciens esetében a korábbi változatokkal fertőződöttek közt csak 141 esetben vezetett halálhoz a kór.

A tanulmány megírásában részt vevő Robert Challen, az Exeter Egyetem kutatója szerint „ha ezt a mortalitási rátát párosítjuk a B.1.1.7. gyors terjedési képességével, akkor egy olyan fenyegetéssel állunk szemben, amit komolyan kell venni”.

Független szakértők állítása szerint ez az új kutatás megerősíti azt a korábbi feltevést, miszerint a B.1.1.7 vírus variánssal való megfertőződés, növeli a kockázatát, hogy a koronavírus okozta betegség halálhoz vezessen.Jelen tanulmány előzetes eredményeit más kutatási anyagokkal együtt idén, korábban már ismertették a brit kormánnyal, az úgynevezett NERVTAG testület, azaz az új és fejlődésben lévő légúti megbetegedést okozó Vírusokat vizsgáló tanácsadó csoport szakértői.

Lawrence Young virológus a Warwick-i Egyetem molekuláris onkológia professzora szerint a B.1.1.7 magasabb halálozási rátája mögötti pontos mechanizmus még nem teljesen ismert a szakemberek számára, de

„talán a kórokozó magasabb fokú replikációs képességéhez lehet köze, ahogy a megnövekedett továbbadhatóságának is.”A professzor arra figyelmeztet, hogy az új brit variáns megjelenése akár a járvány újbóli fellendülését hozhatja Európa-szerte.