Bukott svájci bankvezér lehet egy afrikai ország elnöke

Hírek2023. dec. 23.Sz.A.

A Credit Suisse svájci nagybank korábbi ügyvezető igazgatóját, Tidjane Thiamot választották Elefántcsontpart egyik legnagyobb ellenzéki pártjának élére.

Thiam a szavazatok 90 százalékát kapta a PDCI párt vezetőjeként, és nagy eséllyel indul a 2025-ös elnökválasztáson - számol be a Reuters.

A 61 éves Thiam már korábban is vállalt politikai szerepet Henry Konan Bedie volt elnök kormányában az 1990-es években, Bedie-t később puccsal távolították el a hatalomból, és idén augusztusban halt meg.

Thiam a volt elnök bukása után elköltözött az afrikai országból, majd dolgozott a McKinsey csopornál, az Aviva és a Prudencial biztosítónál, később a Credit Suisse-t vezette 2015-től.

2020-ban egy megfigyelési botrány után hagyta ott a nagybankot, cáfolva, hogy a botrányban bármilyen módon is érintett lett volna.

A PDCI párt (Elefántcsontpart Demokrata Pártja) a 2000-es évek óta többször is vezette Elefántcsontpart kormányát.

A legutóbbi elnökválasztást 2020-ban tartották, a választási kampányban, illetve a választás napján is zavargások törtek ki, melyekben 35-en meghaltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a svájci UBS bank felvásárolta az évek óta súlyos problémákkal küszködő Credit Suisse-t idén tavasszal.

A 3,2 milliárd dolláros átvételi megállapodásról márciusban döntöttek felek. Ez a 2008-as pénzügyi válság óta kötött legnagyobb banki ügyletnek számít. A bővülő UBS kimutatásai elérhetik az 1,6 billió dollárt, így a vagyonkezelő intézmények élvonalába kerül.A Credit Suisse veszteségei miatt került sor a tranzakcióra, hiszen a bizonytalan működése a svájci bankrendszert is megingathatták.

A svájci hatóságok által rendezett mentőakció célja az ügyfelek bizalmának megtartása és a befektetési bank kockázatainak gyors csökkentése volt a svájci szabályozó hatóság, a FINMA állaspontja szerint.

Az átvétel utolsó akadályát a svájci kormánnyal kötött veszteségvédelmi megállapodás jelentette. Ezáltal a svájci állam akár 9 milliárd frankot is biztosít a bank számára.

Ezáltal korlátozza az egyesülésből fakadó esetleges veszteségeket. Az állami támogatás az UBS az általuk fedezett első 5 milliárd frankos kár után lenne jogosult az állami támogatásra, derült ki a Financial Times tudósításából.

A társulás eredményeképpen a UBS világszerte 120 000 fő munkáltatójává vált.

A befektetési bank közölte, hogy több milliárd dolláros költségmegtakarítás érdekében csökkenti a munkahelyeket, bár elbocsátások mértékéről még nem közölt részleteket.

A 167 éves múltra visszatekintő Credit Suisse súlyos pénzügyi nehézségekkel nézett szembe évek óta,veszteséges volt, és a betétesek elkedzték kivonni a pénzüket a bankból, melynek pénzmosás gyanúja ellen is védekeznie kellett.

A bankfelvásárlás hírét még a hétfői tőzsdenyitás előtt akarták közölni, hogy megnyugtassák a befektetőket.

A Credit Suisse problémáira az amerikai Silicon Valley Bank bedőlése után irányult a figyelem.

A betétesek rohama miatt a bank 50 milliárd frank sürgősségi hitelkeretet kapott, de ez sem volt elegendő a bizalom helyreállításához.