Corvinus vezetés: Közép-Európa legjobb gazdasági egyeteme leszünk

Hírek2022. júl. 14.Növekedés.hu

A Budapesti Corvinus Egyetem megújította 10 szakukat, és jövőre a közép-európai régióban is unikumnak számító angol nyelvű filozófia, politika, gazdaság, üzleti adattudomány alapszakot és politikai gazdaságtan mesterszakot indítanak - számolt be az egyetem vezetése. A BCE három éve indult el a modellváltó úton.

Sikeresen lezárult a Magyarországon elsőként fenntartói modellt váltó Budapesti Corvinus Egyetem megújulásának első szakasza - jelentette ki Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

Mint kiemelte, megújult több mint tíz szak. Az egyetem a tananyagot, a módszertant a piaci igényekhez igazította.

Takáts Előd

A Corvinuson 2023 őszén elindul két, nemcsak Magyarországon, de a közép-európai régióban is unikumnak számító, angol nyelvű alapszak: a Filozófia, politika, gazdaság és az Üzleti adattudomány illetve egy mesterszak, a Politikai gazdaságtan. 

Jelentősen nőtt az angol nyelvű képzések száma is. Az alapszakok több mint fele, a mesterképzéseknek pedig csaknem kétharmada angolul vagy angolul is indul.

Jelenleg 500 külföldi diák tanul az egyetemen, az ő számukat a jövőben tovább kívánják emelni. Jelenleg a diákok 20 százaléka külföldi, de régebben 13 százalék volt ez az arány - jelentette ki Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyerem elnöke.

Anthony Radev

Mint kiemelte a tanárok jövedelme közel 50 százalékkal emelkedett, de ez erősen differenciált volt. 

8-ról 13 milliárdra emelkedtek a személyi jellegű ráfordítások. Három év alatt átlagosan 70 százalékkal növekedett az alapbér, háromszorosára nőtt a béren kívüli juttatás és bevezették az évenkénti bónuszt is. 

A Corvinuson jelenleg 500 oktató van főállásban és 400-an pedig külsős oktatóként tevékenykednek. Az optimális oktatói, hallgatói arány 1:12-höz, ezt hamarosan elérik majd. 

Az egyetem bevezette a Corvinus Ösztöndíjat, így a hallgatók zöme továbbra is térítésmentesen tanul. Tavaly a nappali képzésben a diákok 74 százaléka, mesterszakon 85 százalék nem fizetett. A tanulmányi ösztöndíj legmagasabb összege 70 ezer forint, ami az állami ösztöndíj kétszerese. 

A legjobb doktoranduszok pedig összesen 280 ezer forint ösztöndíjhoz jutnak. 

Az egyetem komplex minőségellenőrzési rendszert fejlesztett ki az oktatási tevékenység mérésére. 

Elindították az Illyés Gyula tehetségtámogató programot, a leginkább hátrányos helyzetű gyerekek oktatási támáogatására. 

A corvinusos kutatók 2021-ben megháromszorozták a legrangosabb tudományos folyóiratokban megjelenő kutatási publikációik számát. A rektor szerint az egyetem ezzel jelentős lépést tett afelé, hogy a Corvinus 2030-ra a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a gazdasági és társadalomtudomány területen Közép-Európa vezető intézménye legyen. 

A Corvinus létrehozta a Közép-európai Egyetemek Hálózatát (CENU), melynek célja, hogy ezen egyetemek között erősödjenek a kapcsolatok és ezáltal nemzetközi szinten is láthatóbbá váljanak. 

Az anyagi helyzetről szólva Domahidi Ákos, a BCE kancellárja elmondta, hogy az egyetem a jelentős saját vagyonnak köszönhetően már nem kényszerül rá a hallgatói létszám felduzzasztására, helyette nagyobb figyelem jut a minőségre. Elhangzott, hogy a Corvini Alapítvány tulajdonosa lett több mint 80 millió MOL- és 18 millió Richter-részvénynek, amelynek értéke árfolyamtól függően olyan 300 milliárd forint körül mozog. Egyetemi tulajdonoba került csaknem 80 milliárd forint piaci értékű ingatlanportfólió is. 

Teljesen megújult az egyetem vezetése és elkészült a 2030-ig szóló Intézményfejlesztési terv is. 

Barta Márton, a BCE stratégiai igazgatója kiemelte 15 milliárd forintból a Ménesi úti Campus területén egy hazai viszonylatban egyedülálló oktatási és innovációs központot épít az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, amelynek koncepciója közösségi tervezéssel készült. Az átadás céldátuma 2023 közepe, amelynek költségvetését 3/4-edrészt állami támogatás, 1/4-ed részét alapítványi forrás biztosítja.