COVID-19: Magyarország a biztonságos országok között, megelőzve Finnországot és Hollandiát is

Hírek2020. jún. 10.Növekedés.hu

Ausztria a hatodik legbiztonságosabb ország, derül ki egy friss felmérésből, amely a járványügyi helyzettel kapcsolatban biztonsági szempontból rangsorolta az országokat. A listán Magyarország mögé került Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia és Csehország is.

Svájc és Németország került az első és második helyre a legbiztonságosabb országokat rangsoroló listán. A kutatók szerint ez az erős gazdaságuk, továbbá az óvatos módszereiknek köszönhető, amelyekkel a lezárásokat próbálják enyhíteni a közegészség és a biztonság feláldozása nélkül - derül ki a Deep Knowledge Group, több vállalat és nonprofit szervezetek konzorciumának felméréséből.

A 100 legbiztonságosabb ország

A tíz legbiztonságosabb ország Svájc, Németország, Izrael, Szingapúr, Japán, Ausztria, Kína, Ausztrália, Új-Zéland és Észak-Korea.

Magyarországot a 18.helyre sorolták. Megelőztük többek között Lengyelországot (28. hely), Szlovéniát (32. hely), Horvátországot (36. hely), Bulgáriát (48. hely), Romániát (57. hely) és Szlovákiát (59. hely) is.

A jelentés szerint, amelyet az amerikai Forbes is szemlézett, jelenleg a legmagasabb kockázatú régiók a Szaharától délre található afrikai államok, Dél-Amerika, valamint néhány közel-keleti és csendes-óceáni ország.

Érdekesség, hogy a járvány kezdetén azok az országok kerültek a lista élére, amelyek gyorsan tudtak reagálni a krízisre, és ahol a vészhelyzetre való felkészültség magas volt.

Most azok az országok találhatóak a legjobb helyeken, amelyek ellenállóképes, stabil gazdasággal rendelkeznek.

A jelentést 130 kvantitatív és kvalitatív tényező és több mint 11 ezer információ alapján állították össze, olyan adatok alapján, mint például a karantén hatékonysága, a fertőzöttek nyomon követése, az esetek felderítése, az egészségügyi rendszer felkészültsége és a kormány hatékonysága.