Csöbörből vödörben a McDonald's

Hírek2019. aug. 23.Növekedés.hu

Egyszerre megfelelni a környezet védelmének és a fogyasztói elvárásoknak és kényelemnek, szinte lehetetlen, még a McDonald'snak is.

Az egyszer használatos műanyagok közül számos termék csak több száz év alatt bomlik leolvasható. Az amerikai McDonald’s étteremlánc csak az Egyesült Királyságban napi 1,8 millió műanyag szívószálat használ fel, ezek  papírral történő kiváltása tehát fontos lépés lehet az egyszer használatos műanyagok mennyiségének csökkentése irányában.

A papír szívószálak alkalmazását célzó kezdeményezés előzménye egy sikeres kísérlet volt, amelyet 2018-ban, néhány kiválasztott étteremben bonyolítottak le. 

Az eredményen felbuzdulva cég tavaly egy „zöld” akció jegyében valamennyi brit étterméből kivonta a műanyag szívószálakat és a lánc egészében papír szálakat vezetett be. Az újítás azonban ezen a szinten már nem vált be - olvasható a bbc.com hírportálon. 

A vendégek egy része mérges lett az új szívószálak miatt: azt mondták, hogy elolvad, mielőtt az italt megitták volna. A tejes turmixokat különösen nehéz volt felszívni rajtuk. 

A szívószálakat gyártó, dél-walesi Transcend Packaging módosított a technológián és vastagabb szálakat állított elő. Ezek az amerikai gyorsétterem óriás szerint újrahasznosíthatóak ugyan, de jelenlegi vastagságuk miatt megoldhatatlan feladatot jelentenek annak a szolgáltatónak, amely az elhasznált papírpoharakat feldolgozza. Ezért most az általános szemétbe dobják őket.

A McDonald’s közölte: dolgozik a megoldáson. Leszögezte:

bár egyenlőre azt tanácsolja, hogy a papír szívószálakat vendégei az általános szemetet tartalmazó edényekbe tegyék, ez csak átmeneti eljárás. Ez a hulladék nem lerakókba kerül. Energiatermelési célra használják fel.

Azoknak a mérges McDonald’s vendégek kérelmét, akik a műanyag szívószál visszahozatalát követelik, 51 ezer ember írta alá. 

A Föld Barátai civil szervezet képviselője, Julian Kirby úgy nyilatkozott:

a vita nagyon hosszú ideje arról folyik, hogyan történjék az újrahasznosítás és mit kezdjünk a létrejött hulladékkal. Azon kellene gondolkodnunk, hogyan kerülhetjük el, hogy hulladékot termeljünk. Az emberi ajkak sok millió éve megfelelő, hulladékmentes megoldást kínálnak a szívószálakkal szemben.